Soudce ztvárnil v TV Barrandov podnikatele nakaženého virem HIV Reprofoto: iDnes

Soudce Elischer dostal výtku za ztvárnění HIV pozitivního v televizi

Obviněný soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer dostal od svého nadřízeného výtku za to, že účinkoval jako herec v inscenovaném pořadu Nebezpečné vztahy. Uvedl to dnes server iDnes.cz. Soudce ztvárnil v TV Barrandov podnikatele nakaženého virem HIV. Elischer kvůli trestnímu stíhání za korupci nesmí soudit a dříve k věci uvedl, že vzhledem k tomu se věnuje ostatním činnostem, které mu zákon umožňuje.

„JUDr. Ivan Elischer byl 11. ledna 2019 předvolán k předsedovi soudu, kde byl za účasti trestního místopředsedy informován o tom, že jeho jednání je v rozporu s povinnostmi soudce podle zákona o soudech a soudcích, neboť svým jednáním narušil důstojnost soudcovské funkce,“ citoval server místopředsedu pro trestní úsek vrchního soudu Jana Sváčka.

Zákon soudcům povoluje provozování umělecké činnosti, Elischerovi nadřízení se však domnívají, že jeho účinkování v Nebezpečných vztazích do této kategorie nespadá. „Samotný pořad na TV Barrandov nelze označit za publicistický nebo umělecký,“ konstatoval Sváček. Přesto se podle vedení soudu Elischer nedopustil skutku, který by dosahoval intenzity kárného provinění.

Sváček dodal, že soudce výhrady nadřízených uznal a zavázal se, že se do budoucna podobných aktivit vyvaruje.

Elischer se podle policejních vyšetřovatelů nechal uplácet k tomu, aby ovlivňoval řízení ve prospěch Vietnamců souzených za drogové delikty. Výkonu funkce soudce je dočasně zproštěn od loňského března, několik týdnů strávil ve vazbě. Za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování mu hrozí až 12 let vězení. Vinu odmítá. „Vzhledem k tomu, že nemohu vykonávat svou profesi, věnuji se všemu, co mi zákon umožňuje. Nelze být bez činnosti a jen přihlížet nespravedlnosti kolem,“ řekl dříve serveru iDnes.cz.

(čtk)