Foto: archiv

Vnitro předkládá veřejnosti ke konzultaci pracovní verzi návrhu zákona o zbraních

Pracovní verzi nového návrhu zákona o zbraních chce na začátku letošního roku předložit ministerstvo vnitra. Jde o první z nových „zbraňových zákonů“, které vnitro předloží vládě do konce roku 2019. Prováděcí akty k nové evropské zbraňové směrnici, které měla Evropská komise přijmout do loňského září, však dosud Komise nepřijala. Přesto měly státy směrnici od září implementovat. Komise to řeší přímou účinností aktů.

Česká republika tzv. evropskou odzbrojovací směrnici odmítla k povinnému datu 14.9. 2018 implementovat, namísto toho podala žalobu k Soudnímu dvoru EU na její zrušení: „Žalobu na zrušení směrnice 2017/853 podala Česká republika v srpnu 2017. V průběhu roku 2018 probíhala písemná část řízení. Ústní jednání by se mělo pravděpodobně konat v březnu roku 2019. Rozsudek lze tedy očekávat až cca v druhé polovině roku 2019,“ uvedl  zástupce ministerstva vnitra na dotaz České justice.

Zachránit co nejvíce ze zbraňových zákonů

Současně s odmítnutím tzv. odzbrojovací evropské směrnice ovšem začala Česká republika revidovat celou zbraňovou legislativu a zpracovávat nové zákony o zbraních, munici a nakládání se zbraněmi. Jak vyplývá z celého ročního procesu, jde o snahu zachovat co nejvíce ze současné národní zbraňové legislativy, která je hodnocena jako jedna z nelepších na světě a přitom zadostiučinit legislativě EU, jejíž část je navíc neznámá.

Právě před rokem proto vyzvalo ministerstvo vnitra odbornou veřejnost, aby nominovala své zástupce do pracovní skupiny za tímto účelem sestavené, jak Česká justice informovala.

Všechny zbraňové zákony předloží vnitro do konce roku

Podle vyjádření Jiřího Korbela z ministerstva vnitra vznikly nakonec pracovní skupiny tři a zatím se neobjevily neřešitelné problémy: „K přípravě nové zbraňové legislativy jsou zřízeny tři pracovní skupiny. V expertní pracovní skupině jsou široce zastoupeni reprezentanti spolků držitelů zbraní, klubů vojenské historie, zájmových organizací ale i další zástupci odborné veřejnosti včetně podnikatelských subjektů či akademické sféry. Pracovní verze nových zákonů jsou  se členy pracovních skupin široce diskutovány a podle jejich připomínek jsou i upravovány. Zatím se neobjevily problémy, které by nebyly řešitelné,“ uvedl Jiří  Korbel z tiskového odboru vnitra pro Českou justici.

Na dotaz, zda se novou zbraňovou legislativou dotčené osoby budou moci s návrhy seznámit, odpovídá kladně: „Podle vládou schváleného Plánu legislativních prací na rok 2019 mají být nové zbraňové zákony předloženy vládě do konce roku 2019. Na začátku roku 2019 ministerstvo vnitra plánuje zveřejnit aktuální pracovní verzi návrhu nového zákona o zbraních, takže veřejnost bude mít možnost se návrhy začít seznamovat,“ uvedl pro Českou justici Jiří Korbel ještě v závěru roku 2018. Pět eurounijních prováděcích aktů stále neexistuje Horší situace je s implementací prováděcích aktů Evropské komise k nové evropské tzv. odzbrojovací směrnici, kterou měly členské země přijmout do 14. září loňského roku: „Směrnice Evropského parlamentu…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová