Důvod, proč vězeň v prvním kole nehlasoval, se podle NSS nepodařilo jednoznačně zjistit Foto: Ministerstvo vnitra

Ombudsmanka: Někteří lidé v domovech ani nevěděli, že jsou volby

Někteří klienti domovů pro lidi se zdravotním postižením loni podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové ani nevěděli, že se konají volby do zastupitelstev obcí. Některým zase vůbec nebylo umožněno volit. Zjištění z návštěv domovů považuje ombudsmanka za závažná, bude o tom informovat dotčená ministerstva. Uvedla to mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Pracovníci kanceláře loni po říjnových volbách navštívii sedm domovů pro osoby se zdravotním postižením, účelem bylo zjistit, zda mají klienti těchto zařízení možnost realizovat své volební právo.

„V rámci systematických návštěv jsem zjistila, že někteří lidé žijící v domovech nebyli vůbec informováni o tom, že se volby konají, nebo že některým klientům, kteří naopak volit mohou, nebylo volení umožněno,“ uvedla Šabatová ve čtvrtletní zprávě pro Poslaneckou sněmovnu.

Pochybení podle ní mohla být způsobena tím, že jsou rozsudky o omezení svéprávnosti nepřehledné a zaměstnanci zařízení se v nich těžko orientují. Mohlo jít i o to, že seznamy voličů obsahují chybné informace týkající se omezení realizace výkonu volebního práva.

„Zjištění považujeme za závažná. Plánujeme proto uspořádat setkání se zástupci navštívených zařízení. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi, které se problematikou práv lidí se zdravotním postižením dlouhodobě zabývají, prodiskutujeme vhodné postupy v realizaci volebního práva,“ sdělila Šabatová. Během roku chce ombudsmanka zorganizovat i sérii školení pro pracovníky sociálních služeb na toto téma.

O zjištěních a doporučeních bude také kancelář ombudsmanky informovat dotčená ministerstva, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra. Právě ta by podle Šabatové měla usilovat o metodickou podporu a celkové zpřístupnění voleb. Nejde jen o odstraňování technických bariér, ale například i o převedení hlasovacích lístků do formy pro snadné čtení pro lidi s nejrůznějším typem postižení či možnost mít asistenta nebo podpůrce přímo za volební zástěnou. „Úmluva o právech osob se zdravotním postižením vůbec nepočítá s tím, že by bylo volební právo omezováno. Je proto třeba vytvářet adekvátní podmínky, aby lidé s postižením mohli volit,“ uvedla Šabatová.

(čtk)