Ústavní soud odmítl stížnost Postoloprt na Lounsku, které se jako právnická osoba domáhaly odškodnění za zásah do dobré pověsti. Foto: vyletnik.cz

Případ zastupitelů Postoloprt: Soudem nařízený posudek dal za pravdu obžalovaným

Chomutovský okresní soud již obdržel znalecký posudek od Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), který nařídila opatřit soudkyně Kateřina Vltavská v případu devíti zastupitelů města Postoloprty. Ty poslala před soud lounská státní zástupkyně Radka Pavlišová pro údajně nevýhodný prodej domu v obecním majetku nájemkyni.

Podle zjištění České justice soud obdržel posudek minulý týden, přičemž renomovaný znalecký ústav v něm dospěl k závěru, že tržní cena domu v místě a čase obvyklá byla v době prodeje 950 tis. Kč.

Jedná se tak o výrazně nižší cenu, než ke které dospěl policií najatý znalec, na jehož posudku v podstatě celý případ stojí. Ten totiž došel k ceně okolo 1,5 mil. Kč, přičemž zastupitelé dům prodali stávající nájemkyni za 1 mil. Kč. Ta v něm tehdy provozovala krejčovský salon a většina zastupitelů měla tehdy zájem na tom, aby dům jednak dále nechátral a pak také aby byl adekvátně využíván. Dům totiž stojí v centru města. Soudem vyžádaný posudek tak ohodnotil dům ještě o 50 tisíc levněji, než byla cena, pro kterou byli zastupitelé pohnání před soud.

Starosta Postoloprt Zdeněk Pištora, který je jedním z obžalovaných, České justici potvrdil, že soud již posudek obdržel a že jeho vyznění je navíc vůči znalci, najatého policií, kritický. Posudek VŠE měl podle něj potvrdit to, co na svou obhajobu tvrdí obžalovaní od samého počátku, totiž že policejním znalcem zvolená metoda byla špatná a posudek jako takový trpí zásadními vadami.
Starosta Pištora však odmítl z posudku zveřejnit jakékoliv podrobnosti s tím, že byl opatřen toliko pro potřeby soudu.

“Posudek je jasným důkazem o bezdůvodné kriminalizaci zastupitelů města Postoloprt. Celá kauza Postoloprt je učebnicovým příkladem neudržitelné praxe represe vůči obcím a městům a snahy zasahovat do jejich ústavně chráněného práva na samosprávu. Soud by měl ihned zastupitele zprostit obžaloby. Už tak bude stát za bezdůvodné stíhání platit odškodné. Od počátku tvrdíme, že obžaloba byla zcela nesmyslná a profesně nezvládnutá“, sdělila České justici advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která před soudem zastupuje město Postoloprty.

Případ se dostal na přetřes i na půdě Poslanecké sněmovny. Jeden z obžalovaných postoloprtských zastupitelů, Pavel Růžička, byl totiž zvolen ve volbách 2017 poslancem a státní zastupitelství tak muselo sněmovnu požádat o jeho vydání k trestnímu stíhání.  Při projednávání žádosti ve výborech byla práce státního zastupitelství a policie podrobena tvrdé kritice a poslanci nakonec Růžičku ke stíhání nevydali.

Petr Dimun