ČR se podle USA potýká s nenávistí k Romům, korupcí policie a přeplněnými věznicemi

Česká republika se nadále potýká s projevy nenávisti vůči Romům, korupcí v řadách policie či s přeplněnými věznicemi. Uvádí to dnes zveřejněná výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě, kterou vypracovalo ministerstvo zahraničí Spojených států. Dokument na 26 stranách věnovaných Česku zmiňuje i kontroverzní výpady prezidenta Miloše Zemana vůči novinářům.

Zpráva označila Česko za parlamentní demokracii, která dodržuje svobodu voleb. Za problém však americké ministerstvo zahraničí označilo projevy nenávisti vůči Romům a uvedlo, že podle pozorovatelů policie nepřistupuje k takovýmto případům dostatečně vážně. Dokument rovněž zmínil několik případů, kdy terčem nenávisti byli Afričané a Asiaté.

V případě Romů americký dokument uvedl, že tato menšina, která v Česku čítá asi 300.000 lidí, je jen minimálně zapojená do politického života v zemi. „V parlamentu, mezi ministry nebo mezi soudci Nejvyššího soudu nejsou žádní Romové. Dva Romové neúspěšně kandidovali v senátních volbách. V místních zastupitelstvech bylo zvoleno 13 Romů,“ uvádí americké hodnocení.

Jako další problém zpráva zmiňuje korupci v bezpečnostních sborech, která se nejčastěji projevuje únikem informací, neschválenými přístupy do policejních databází, vydíráním, pašováním zakázaných věcí do věznic či úplatky za dopravní přestupky.

Nedobrá je podle Spojených států rovněž situace v českých mužských věznicích, které trpí přeplněností. Američané zaznamenali šetření českého úřadu veřejného ochránce práv, který sice konstatoval zlepšení podmínek ve věznicích, zároveň ale kritizoval situaci pro vězněné osoby s fyzickými nebo mentálními omezeními.

Američané tradičně sledují i svobodu médií v jednotlivých zemích. „Nezávislá média jsou aktivní a vyjadřují širokou škálu pohledů,“ uvádí zpráva. Ta dále zmiňuje jako kontroverzní vazby českého premiéra Andreje Babiše na média, která jsou v jeho svěřenském fondu, a také Zemanovy výpady na novináře. V případě prezidenta Zemana zpráva připomněla jeho výrok z roku 2017, kdy ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řekl, že novinářů je příliš mnoho, proto je třeba je likvidovat. Zpráva zmínila i maketu samopalu, kterou v roce 2017 dostal Zeman v Nepomuku. Maketa s Becherovkou místo zásobníku nesla nápis Na novináře.

(čtk)