Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek Foto: Facebook

Hamáček: Informace z Faltýnkovy kauzy neunikly od policie. Průsaky odmítl i žalobce

Ministr vnitra Jan Hamáček se po dnešní schůzce s policejním prezidentem Janem Švejdarem nedomnívá, že informace z kauzy kolem prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a firmy Kapsch unikly do médií od policie. Hamáček to uvedl na twitteru. Švejdar již dříve popřel únik odposlechů od kriminalistů. V médiích se podle něj objevily jen informace z dokumentů, které dostali i obvinění či obhájci. Dozorující státní zástupce odmítl úniky od žalobců.

„Mluvil jsem s policejním prezidentem a nemám žádný důvod se domnívat, že došlo k úniku informací od policie. Jeho vysvětlení je pro mě dostačující,“ napsal na twitteru Hamáček. Novinářům později řekl, že Švejdar věc prošetřil. Tisk se podle policejního prezidenta dostal k údajům z příkazů k domovní prohlídce či sdělení obvinění. K těmto dokumentům mají přístup státní zástupci, obvinění, advokáti i další lidé. „Já jsem s tím, myslím, spokojen. Mně šlo o to, aby hned od začátku bylo jasné, že od policie informace neutíkají,“ dodal ministr.

Podle dozorujícího státního zástupce Radka Mezlíka obdrželo soudní příkazy či usnesení policie v této kauze přes 100 lidí a není v moci policie, aby zabránila poskytnutí informací od všech dotčených. Také on dnes prohlásil, že od žalobců média žádné neveřejné informace nedostala. „Důrazně se ohrazuji vůči nařčením, že v tomto případě došlo k úniku informací od policie či státního zastupitelství. Naopak je zřejmé, že policie v souvislosti s utajením obou kauz odvedla kvalitní práci. Citlivé údaje se podařilo dlouhou dobu utajit až do okamžiku provádění velkého počtu domovních prohlídek a zahájení trestního stíhání. V tomto okamžiku však odůvodněné soudní příkazy či usnesení policejního orgánu obdrželo více než 100 osob a není v moci policie poskytnutí informací z jejich strany zamezit,“ uvedl Mezlík.

Únik od žalobců následně odmítl i ministr spravedlnosti. „Ujištění dozorujícího státního zástupce je pro mne dostatečnou zárukou, že úniky v kauze týkající se Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a firmy Kapsch nepocházejí od státních zástupců. Ve chvíli, kdy dojde k doručení sdělení obvinění či příkazů k domovním prohlídkám, mají k dokumentům přístup desítky lidí, kromě policistů i například obvinění, jejich obhájci a další lidé,“ napsal v reakci Jan Kněžínek.

Citace z příkazu k domovní prohlídce u Faltýnka se objevily v deníku Právo. Švejdar se v neděli nechtěl k prohlídce vyjadřovat. Místopředseda ANO minulý týden připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci ÚOHS. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem.

Ohledně ÚOHS se policie zajímá o veřejné zakázky, kterými se úřad zabýval, včetně tendru na mýtný systém, oznámil už ve čtvrtek žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Policisté ve čtvrtek zasahovali v brněnském sídle ÚOHS, v pražském sídle firmy Kapsch i u Faltýnka doma.

(čtk, epa)