Markéta Selucká se věnuje advokacii Foto: Selucka.com

Ombudsmanku bude zastupovat Křeček nebo Selucká, Wagnerová a Koudelka neuspěli

Zástupcem ombudsmanky by mohl nadále zůstat někdejší poslanec ČSSD Stanislav Křeček, nebo ho nahradí děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markéta Selucká. Poslanci o tom dnes rozhodli v prvním kole tajné volby, v němž neuspěli bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová i další exposlanec ČSSD a advokát Zdeněk Koudelka. Proti jeho případnému zvolení protestovala řada organizací a institucí, podle nichž nemá dostatečný morální kredit.

Koudelka získal ze všech uchazečů nejméně poslaneckých hlasů, 14 ze 175 odevzdaných. Wagnerovou podpořilo 17 poslanců. Do finále se tak dostal Křeček díky 26 hlasům a Selucká se 45 hlasy, oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Druhé kolo volby by se podle něj mohlo uskutečnit koncem března.

Osmačtyřicetiletá právnička Selucká působila ve státní správě, advokacii a podnikatelské sféře. Byla také asistentkou ústavních soudců a svých zkušeností by chtěla využít. Veřejný ochránce práv a jeho zástupce může apelovat se svým morálním kreditem na to, aby se problematická či nezákonná praxe úřadů změnila a „aby státní správa byla vykonávána dobře a lidsky“, uvedla při své nominaci v Senátu, který navrhoval také Wagnerovou.

Osmdesátiletému Křečkovi, kterého spolu s Koudelkou navrhl prezident Miloš Zeman, skončí šestileté funkční období zástupce veřejné ochránkyně práv v dubnu. Zeman už před pěti lety prosazoval Křečka na funkci veřejného ochránce práv. Poslanci ale tehdy dali přednost Anně Šabatové, které skončí mandát omdusmanky v únoru příštího roku.

Křeček se dlouhodobě zajímá o právní postavení nájemníků, byl předsedou Sdružení nájemníků ČR. Stejně jako Koudelka byl Křeček po dlouhá léta členem ČSSD. Členství ve straně přerušil až v roce 2013 kvůli zvolení do funkce zástupce veřejného ochránce práv. V roce 1998 se ukázalo, že Křeček řadu let neoprávněně používal titulu JUDr. Později ale složil rigorózní zkoušku, a titul doktora práv tak řádně získal.


Vizitky kandidátů:

Stanislav Křeček (80) – V současnosti je zástupcem veřejné ochránkyně práv (ombudsmanky), kterým byl zvolen v dubnu 2013. Do funkce byl nominován jak Senátem, jehož členem se chtěl dvakrát neúspěšně stát, tak prezidentem Václavem Klausem. V roce 2014 byl kandidátem na ombudsmana, do funkce nakonec byla zvolena Anna Šabatová. Křeček tak pokračoval ve funkci jejího zástupce. Křeček se předtím dlouhodobě zajímal o právní postavení nájemníků a několik let byl i předsedou Sdružení nájemníků ČR (SON). Absolvoval Právnickou fakultu UK a začátkem 70. let musel z justice odejít a živil se jako horník, dělník, geolog nebo výtvarník. Po roce 1989 se stal advokátem. Za normalizace byl členem Československé strany socialistické. Od února do června 1990 byl poslancem České národní rady a do roku 1993 se angažoval v Národně sociální straně a Demokratické straně práce. Od dubna 1993 byl členem ČSSD, v roce 2013 přerušil členství kvůli zvolení zástupcem ombudsmana. Působil také jako zastupitel Prahy 2. Dvakrát se neúspěšně ucházel o senátorské křeslo (v letech 1996 a 2012). V roce 1998 se ukázalo, že neoprávněně používal titul JUDr., později ale rigorózní zkoušku složil a titul doktora práv tak řádně získal. V roce 2014 například vyjádřil opačný názor než ombudsmanka Šabatová ve sledované kauze studentky, které škola nepovolila nosit hidžáb. Zatímco Šabatová dospěla k závěru, že škola dívku nepřímo diskriminovala, podle Křečka má škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Markéta Selucká (48) – děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Vystudovala bakalářský obor místní správa a magisterský obor právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a absolvovala doktorské studium, obor teoretické právní vědy (Ph.D.). V roce 2014 byla jmenována docentkou pro obor občanského práva. Po studiu působila na fakultě jako odborná asistentka. Pracovala i ve státní správě, v podnikatelské sféře i v advokacii. V letech 2008 až 2010 byla asistentkou předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Děkankou Právnické fakulty MU se stala v březnu 2015. Loni v listopadu však ve volbě děkana na následující období u Akademického senátu neuspěla a letos v dubnu tak ve funkci skončí. Ve své publikační činnosti se věnuje např. ochraně spotřebitele a vlastnictví a nájmu bytů.


(čtk)