Údajně ovlivňované kauzy se týkaly drogových trestných činů

Vietnamec Hung z kauzy soudce Elischera zůstává ve vazbě, rozhodl soud

Obžalovaný Vietnamec Hung Quoc Nguyen zůstává ve vazbě. Městský soud v Praze dnes odmítl jeho propuštění. Soud také zamítl návrhy na jiné instituty, které by vazbu nahrazovaly. Podle kriminalistů se hlavní strůjce trestné činnosti Hung scházel se soudcem Ivanem Elischerem v budově vrchního soudu a od července 2013 do dubna 2016 mu sděloval neveřejné informace z trestních řízení.

Advokátka Hunga Lucie Kýčková informace České justice potvrdila s tím, že soud navržené záruky, nahrazující vazbu nepřijal, neboť trvá obava z útěku.
V kauze je kromě soudce Elischera obžalováno pět lidí. Státní zástupce obžalobu podal v polovině března. Z usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá, že vedle Hunga jsou i ostatní obvinění vietnamského původu. Právě Hung Quoc Nguyen měl být podle policistů hlavním organizátorem trestné činnosti.
„Část z obžalovaných osob vyhledávala zájemce o zmírnění nebo zrušení trestů uložených prvostupňovým soudem a dojednávala s nimi částky, které na oplátku za ovlivnění rozhodnutí zaplatí,“ uvedl již dříve k obžalobě mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Ovlivňování se mělo týkat drogových kauz.
Případ bude řešit Městský soud v Praze, konkrétně senát soudkyně Veroniky Cukerové. Osmapadesátiletému trestnímu soudci hrozí za zneužití pravomoci a přijímání úplatků až 12 let vězení, soud mu může uložit také propadnutí majetku.
(epa, pd)