Foto: archiv

Novým šéfem Krajského státního zastupitelství v Ostravě bude Libor Malý

Krajské státní zastupitelství v Ostravě (KSZ) povede podle důvěryhodných zdrojů České justice Libor Malý. Vybral si ho olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Malý dosud vedl Okresní státní zastupitelství v Bruntále. Stávající vedoucí KSZ Zlatuše Andělová se rozhodla ze soustavy odejít, ve funkci skončila k poslednímu březnu.

Libor Malý byl již podle informací České justice vedením ostravského krajského státního zastupitelství pověřen. Ministerstvo spravedlnosti ale zatím jeho navržení ke jmenování vedoucím státním zástupcem v Ostravě potvrdit nechtělo. Na dotazy nereagoval ani Ivo Ištvan. Pověření ale potvrdilo Nejvyšší státní zastupitelství na svém webu. „Vedením Krajského státního zastupitelství v Ostravě bude od dubna 2019 pověřen Libor Malý, dosavadní okresní státní zástupce v Bruntále,“ uvedl mluvčí Petr Malý.

Zlatuše Andělová působila v justici 43 let, posledních 23 let vedla Krajské státní zastupitelství v Ostravě. „Definitivně jsem se rozhodla, že již chci žít úplně jiný život, bezstarostný, bez neustálých povinností, že něco stále musím, a proto jsem rezignovala na funkci státního zástupce,“ vysvětlila své rozhodnutí s tím, že se po odchodu do penze plánuje věnovat hlavně cestování. České justici už dříve řekla, že její rozhodnutí nemá nic společného se spory, které má s bývalou vedoucí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Tamarou Kornasovou.

Ištvan vybíral ze čtyř jmen. Kromě Malého se jednalo o Martina Brzobohatého, který působí na ostravské pobočce olomouckého VSZ, Michala Kofláka, vedoucího Okresního státního zastupitelství (OSZ) v Opavě a Radima Sobka, státního zástupce KSZ v Ostravě.

Na rozdíl od funkcionářů soudů, kde probíhají na vedoucí funkce výběrová řízení, ve státním zastupitelství panuje z pohledu zásad transparence, po nichž volají i mezinárodní instituce, tuhý „pravěk“. Výběr vedoucích funkcionářů je podle zákona o státním zastupitelství plně na uvážení a libovůli jednotlivých vedoucích státních zástupců, přičemž postup výběru, vyjma návrhové pravomoci, zákon o státním zastupitelství nijak blíže neupravuje.

(epa)