Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Pražský městský soud nechce kvůli nestrannosti řešit kauzu soudce Ivana Elischera

Pražský městský soud usiluje o to, aby nemusel rozhodovat korupční kauzu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera. ČTK to dnes zjistila z justiční databáze. Mluvčí městského soudu Markéta Puci k tomu uvedla, že podle názoru předsedkyně senátu by měl věc řešit soud, který nespadá do obvodu pražského vrchního soudu, a u kterého tak nebudou přicházet v úvahu objektivní pochybnosti o jeho nestrannosti.

Elischer čelí obžalobě z toho, že ovlivňoval rozhodování svého senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců, kteří mu za to platili. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku.

Puci poukázala na to, že Elischerův domovský soud je věcně i místně nadřazený Městskému soudu v Praze, který dostal Elischerův případ na starosti. Vrchní soud rozhoduje mimo jiné o odvoláních podaných proti verdiktům městského soudu. V kauze navíc figurují jako svědci i někteří Elischerovi kolegové z řad soudců. Předsedkyně příslušného soudního senátu Veronika Cukerová se proto počátkem dubna obrátila na Nejvyšší soud s návrhem, aby tuto trestní věc pražskému městskému soudu odebral.

„Ve vztahu k nestrannosti soudce platí, že tato nestrannost má dva aspekty: nestačí, že se soudce subjektivně necítí být podjatý ve vztahu k účastníkům či věci, ale i objektivně nahlíženo, musí být vyloučeny oprávněné pochybnosti o jeho nestrannosti,“ podotkla Puci.
Policie zadržela Elischera před více než rokem, poté strávil zhruba měsíc ve vazbě. Z rozhodnutí ministra spravedlnosti nesmí soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Vinu odmítá, policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou a argumentoval také tím, že si důkazy obstarala nezákonnou cestou.

O případu soudce Ivana Elischera Česká justice dlouhodobě informuje. Státní zástupce podal obžalobu k soudu 3. března 2019. Den poté se soudce Ivan Elischer obrátil k Nejvyššímu soudu, aby přezkoumal zákonnost řízení. Elischer České justici sdělil, že  protestuje proti tomu, že mu na prostudování spisu v rozsahu přes sedm tisíc stran bylo poskytnuto pouze 16 hodin.

(čtk, ire)