Někdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek Foto: archiv

Proces s Grygárkem zatím nezačne, soudkyně má opět prodlouženou lhůtu

Hlavní líčení s někdejším náměstkem vrchního státního zástupce v Praze Liborem Grygárkem nezačne v dubnu a reálně ani v květnu. Soudkyně Městského soudu v Praze znovu požádala o prodloužení lhůty k rozhodnutí o nařízení jednání. Lhůtu má nyní prodlouženou do 30. dubna 2019.

Na dotaz České justice to sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci: „Paní předsedkyně má lhůtu k nařízení jednání ve věci prodlouženou do 30.4.,“ uvedla. Jde o další prodlouženou lhůtu – původně měla soudkyně rozhodnout o hlavním líčení do konce března. Vzhledem k novému termínu nelze reálně předpokládat, že by proces začal v květnu.

Letos je to deset let od doby, co měl v roce 2009 tehdejší náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze začít páchat trestnou činnost. V roce 2014 mu bylo sděleno obvinění podle kterého „v době od 20.1.2009 do 31.8.2012 v postavení úřední osoby, přestože věděl o zahájení vyšetřování podezření z nedovoleného praní špinavých peněz v zahraničí tamními orgány a o zajištění finančních prostředků v rámci takto vedeného trestního řízení, nekonal v rámci své pravomoci v České republice ani nedala pokyn příslušným orgánům k tomu, aby bylo zahájeno trestní řízení“, napsalo do sdělení obvinění Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Osobou, proti které mělo být v zahraničí zahájeno vyšetřování kvůli praní špinavých peněz, má být Roman Janoušek. Jak vyplývá z formulace sdělení obvinění, Libor Grygárek měl vydat pokyn české policii, aby s Janouškem zahájila trestní řízení, což údajně neučinil.

Z tohoto případu se vyvinula kauza Nagyová a spol., na samém začátku byl její součástí. Na internetu je přístupný přípis VSZ v Olomouci, podle kterého se Libor Grygárek měl dopustit sabotáže.

Obžaloba byla podána k Městskému soudu v Praze 25. září 2018. Z čeho je nakonec Libor Grygárek obžalován však není zřejmé, neboť mluvčí do rozhodnutí o nařízení hlavního líčení nechce obsah obžaloby zveřejňovat.

O případu Česká justice opakovaně informuje.

Irena Válová