Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

Opakovaná výměna názorů mezi soudy: ÚS odmítl stížnost proti změně senátu v liberecké kauze

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost někdejších libereckých politiků Pavla Krenka a Jiřího Zeronika proti změně senátu, který řeší jejich trestní kauzu. Podle obžaloby se dopustili machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Změnu senátu u libereckého krajského soudu nařídil Vrchní soud v Praze poté, co poůvodní senát dvakrát s podobným odůvodněním zprostil oba muže obžaloby.

Krenk je bývalý náměstek primátora za ODS, Zeronik býval tajemníkem Sportovního areálu Ještěd a zastupitelem Liberce za ODS. V ústavní stížnosti se dovolávali práva na zákonného soudce. ÚS ale jejich podnět označil za zjevně neopodstatněný, vyplývá z usnesení v jeho databázi.

ÚS připomněl, že odnětí kauzy rozhodujícímu soudci či senátu je výjimečným procesním prostředkem, který musí být náležitě odůvodněný. Zároveň jde často o jedinou možnost, jak ukončit opakovanou „výměnu názorů“ mezi soudy prvního a druhého stupně a vyhnout se bezúčelnému prodlužování trestního řízení.

V kauze Krenka a Zeronika byly podle ústavních soudců důvody pro zásah vrchního soudu naplněny. V reakci na první zrušující rozhodnutí vrchního soudu totiž krajský soud doplnil dokazování jen minimálně a nadále vycházel hlavně z výpovědí obžalovaných. Za daných okolností nevedl postup vrchního soudu k porušení práva na zákonného soudce, plyne z usnesení.

U krajského soudu už v dubnu začal případ projednávat nový senát. Musí znovu provést všechny důkazy a vyslechnout svědky.

Obžaloba viní Krenka a Zeronika z podvodu a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Způsobili prý škodu 13 milionů korun. Vinu popírají, škoda prý městu nevznikla.

V případu jde o pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy náměstkem primátora a předsedou představenstva městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) a Zeronik jejím tajemníkem. SAJ měl ve správě skiareál na Ještědu. Radnice převedla pozemky a nemovitosti v jiných částech města na svoji společnost a SAJ je pak podle obžaloby nevýhodně směnil za pozemky, které v areálu či sousedství vlastnili soukromníci. Některé prodal.

(čtk)