Vláda opatřením zakázala vycestovat Foto: Facebook

Policisté cvičí možnost znovuzavedení hraničních kontrol

Česká policie dnes na hranicích s Německem zahájila cvičení, při kterém prověří možnost dočasného znovuzavedení hraničních kontrol. Na tiskové konferenci to oznámil policejní prezident šéf cizinecké policie Milan Majer. Cvičení potrvá do pátku.

Fiktivní nařízení vlády o zavedení kontrol na hranicích obdržela policie v 07:00. Hlídky by měly svá místa na hraničních přechodech zaujmout okolo 13:30. Kontrolovat budou 12 hraničních přechodů včetně toho největšího v Rozvadově. Ozbrojené složky si také vyzkoušejí zprovoznění registračního místa pro uprchlíky.

Do cvičení se zapojí asi 1200 lidí. Jde o české i německé policisty, vojáky, celníky, hasiče, příslušníky Vězeňské služby a zdravotníky.

Ochranu hranic nacvičovaly ozbrojené složky v minulosti několikrát, naposledy loni na podzim na hranici s Rakouskem. Policisté tehdy mimo jiné kontrolovali tři hraniční přechody, střežili takzvanou zelenou hranici a nacvičovali vyhledávání skupinky migrantů. Zavedení kontrol cvičili policisté i na hranicích se Slovenskem nebo Polskem.

Z údajů ministerstva vnitra vyplývá, že v prvním čtvrtletí letošního roku zadrželi policisté 1372 lidí, kteří v České republice pobývali nelegálně. Je to o 26 více, než v posledních třech měsících minulého roku. Nejvíce přistěhovalců pocházelo z Ukrajiny.

Oproti minulému čtvrtletí stoupl také počet migrantů, kteří přes Česko projížděli do dalších zemí. Zatímco loni v říjnu až prosinci zajistila policie 37 lidí, letos od ledna do konce března 59. Byli to převážně uprchlíci z Iráku, Afghánistánu, Sýrie a Jemenu.

Pravomoc k okamžitému zavedení hraničních kontrol po dobu pěti dní má ministr vnitra. Vláda tak může učinit na dobu 30 dní s možností prodloužení až na půl roku.

(čtk)