Petr Kraus. Foto: reprofoto čt

Švýcarská policie zadržela Petra Krause z případu Mostecké uhelné společnosti

Švýcarská policie zadržela jednoho z obžalovaných v případu Mostecké uhelné společnosti (MUS) Petra Krause. Stalo se tak v úterý na letišti v Ženevě, následně byl Kraus převezen do výkonu trestu ve věznici u města Fribourg. Informace České justici potvrdila Krausova právní zástupkyně Karolina Besser Zelenková.

Ta proti tomuto kroku švýcarských orgánů vznesla formální protest a bude jménem svého klienta žádat o to, aby mu bylo umožněno se i nadále účastnit hlavního líčení a hájit se v kauze MUS u Městského soudu v Praze.

Kraus podle Zelenkové cestoval do Švýcarska na plánované setkání se svým zdejším právním zástupcem. Kraus byl švýcarskou justicí pravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 16 měsíců, avšak nebyl podle Zelenkové od doručení rozsudku dosud formálně vyrozuměn o termínu nástupu k výkonu tohoto trestu ani nebyl k tomuto kroku švýcarskými úřady žádným způsobem vyzván, a to ani prostřednictvím svých právních zástupců.  „V této souvislosti bychom rádi uvedli, že Petr Kraus se nikdy soudnímu líčení nevyhýbal, a to ani ve Švýcarsku ani v České republice. Po celou dobu svého stíhání s vyšetřujícími orgány spolupracoval, při vyhlášení prvoinstančního rozsudku ve švýcarské Bellinzoně byl dokonce krátce zadržen, avšak soud následně rozhodl o tom, že není žádný důvod pro to, aby byl dán do vazby“, sdělila České justici Zelenková.

Ta zároveň považuje způsob, jakým byl Kraus zadržen, kdy mu nemělo být umožněno, aby nástupu do vězení uzpůsobil své osobní a pracovní záležitosti, za nezákonný a pošlapávající jeho osobní práva.

Zelenková také upozorňuje, že tímto postupem je Krausovi upíráno ústavní právo na obhajobu v procesu, který v současné době probíhá u Městského soudu v Praze. Zde je nařízeno hlavní líčení od 10. června. „Klient trvá na své účasti u hlavního líčení, které je nařízeno v týdnu od 10. do 14. června 2019, neboť si je vědom toho, že soud v České republice dokáže lépe vnímat věcný i historický kontext celé kauzy prodeje MUS, jakož i posuzovat fakta, která jsou mu předkládána v rámci obhajoby“, sdělila Zelenková.

Obžalovaní si od rozhodnutí české soudní soustavy v této věci, které by bylo odlišné od předchozího rozhodnutí soudů ve Švýcarsku, slibují možnost nového otevření tohoto případu. „Tímto bezprecedentním krokem švýcarských orgánů však může být další účast Petra Krause u hlavního líčení v této věci znemožněna, a tudíž i vyloučena jakákoliv další šance na obnovu řízení ve Švýcarsku“, poukazuje Zelenková. Podle ní je navíc „nesporné, že cílem konání švýcarských úřadů není spravedlnost, ale ospravedlnění konfiskace zadržených prostředků v kauze MUS, které dnes dosahují již téměř 30 mld. Kč“.

Petr Dimun