Statisíce Čechů mají problémy s dluhy Foto: archiv

Česká asociace věřitelů spouští nový web, má poskytnout ucelený obraz o dluzích

Tento týden byl spuštěn nový webový portál www.cesivpravu.cz, který provozuje Česká asociace věřitelů. Záměrem projektu je poskytnout veřejnosti ucelený obraz dluhové situace a vymahatelnosti práva v České republice, zasadit ho do souvislostí a doplnit aktuální debatu o postřehy a problémy malých i větších věřitelů. Nabízí také online poradnu pro věřitele i dlužníky a diskusní fórum.

„Dluhy a jejich vymáhání jsou v Česku jedním z nejdiskutovanějších témat posledních let, kterému se i v asociaci dlouhodobě věnujeme. V dosavadní debatě jsme do značné míry postrádali hlas drobných i větších věřitelů, jako jsou samoživitelé, živnostníci, pronajímatelé nemovitostí nebo třeba zaměstnanci, kterým zaměstnavatel nezaplatil výplatu. Podobně nám v řadě oblastí chyběla také aktuální data, srovnávající například situaci v Česku s ostatními evropskými státy. Proto jsme se rozhodli spustit tento projekt, kterým chceme veřejnost informovat o dluhové problematice ve všech jejích souvislostech a připravovat i zajímavé analýzy a průzkumy, které mohou přispět k nalezení adekvátních řešení současných problémů,“ komentuje záměry portálu Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Kromě poskytnutí základního přehledu informací o dluhové situaci v Česku, rozhovorů s experty na danou oblast, příběhů věřitelů, odborných komentářů či aktualit projekt nabídne také praktické tipy pro věřitele, jak postupovat při řešení problémů s vymáháním jejich práva, a online poradnu, na kterou se mohou obrátit se svými individuálními dotazy. „Poradna je samozřejmě určena nejen věřitelům, rádi poradíme i lidem, kteří naopak chtějí řešit své dluhy a nevědí si s tím rady. Celkově chceme přispět k tomu, aby si lidé uvědomili, jaká jsou jejich práva a přistupovali aktivně a zodpovědně ke svým závazkům i pohledávkám. Zkrátka přispět k finanční a právní gramotnosti českých občanů, které jako asociace považujeme za klíčové,“ doplňuje Staněk.

(šr)