Kauza Postoloprty u soudu Foto: Petr Dimun

Případ Postoloprty: Státní zástupkyně stáhla obžalobu na poslance Růžičku

Státní zástupkyně vzala zpět obžalobu na poslance Pavla Růžičku (ANO). Ten byl spolu s ostatními devíti zastupiteli města Postoloprty obžalován za to, že měl souhlasit s nevýhodným prodejem domu v majetku města. Soud však v dubnu vyhověl návrhu státní zástupkyně a devět zastupitelů obžaloby zprostil.

Pavel Růžička byl původně obžalován spolu s ostatními zastupiteli města. Na podzim 2017 byl ovšem zvolen poslancem a orgány činné v trestním řízení požádaly o jeho vydání k trestnímu stíhání. Poslanci tehdy o případu vedli debatu jak na příslušném výboru, tak posléze na plénu a práci policie i státního zastupitelství podrobili ostré kritice. Výsledkem bylo rozhodnutí sněmovny poslance nevydat.

S rozhodnutím sněmovny si tehdy nevěděla očividně moc rady soudkyně Kateřina Vltavská, která při aplikaci poměrně nové úpravy v prvním z případů místo o přerušení, jak zákon předpokládá do konce mandátu poslance, rozhodla o zastavení trestního stíhání. Její rozhodnutí pak napravil odvolací krajský soud po námitce státní zástupkyně.

Že státní zástupkyně Pavlišová rozhodla o zpětvzetí obžaloby na poslance Růžičku vyplynulo z její odpovědi advokátovi poslance, který se na ni obrátil 17. června s návrhem tohoto postupu, neboť soud již v případě ostatních obžalovaných rozhodl zprošťujícím rozsudkem na začátku dubna. „K Vašemu návrhu doručenému zdejšímu státnímu zastupitelství dne 17.6.2019 sděluji, že obžaloba již byla vzata zpět s tím, že rozhodnutí ve věci bude učiněno v návaznosti na postup soudu“, sdělila Pavlišová ve své odpovědi z 18. června.

Postup státní zástupkyně v celém případu je nyní předmětem dohledové prověrky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. České justici to sdělil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, když reagoval na dotaz ohledně toho, kdy a případně jak odpoví na žádost ministryně spravedlnosti Marie Benešové ve věci možného selhání státního zastupitelství v případu. S odpovědí ministryni, která sama velmi vážně uvažuje o podání kárné žaloby, vyčká Zeman právě do ukončení této prověrky. Ta bude již v pořadí třetí, kterou krajské státní zastupitelství ve věci provádí.

Petr Dimun