Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: archiv

Benešová navrhla 30 nových soudců, včetně bývalého advokáta Pitra a Šrytra

Třicet kandidátů pro jmenování do funkce soudce či soudkyně navrhla vládě ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Nejvíce nových soudců (7) má zamířit k soudům v obvodu Městského soudu v Praze (MěS). Mezi navrženými kandidáty je i jediný advokát, který v minulosti sám stanul před soudem a jako obhájce zastupoval mimo jiné i Tomáše Pitra či Pavla Šrytra.

Plzeňský advokát Pavel Šíma má posílit Okresní soud v Chebu. Šíma přitom zná justici nejen z pozice advokáta, ale také jako obžalovaný. V roce 2008 totiž stanul před soudem, kde čelil obžalobě z podílu na trestné činnosti organizované skupiny obchodníků s drogami. Krajský soud v Plzni na podzim 2008 však dospěl k závěru, že Šíma nespáchal trestný čin a věc byla nakonec jako možný přestupek postoupena odboru vnitřních věcí plzeňského magistrátu. U něj Šíma dříve působil jako zástupce ČSSD v právní komisi, z níž po podání obžaloby rezignoval. Česká advokátní komora jeho případ uzavřela s tím, že advokátovi měla pouze vytknout nevhodné chování. Jako advokát Šíma pracoval pro podnikatele Tomáše Pitra a později působil také v týmu obhájců Pavla Šrytra, který čelil obžalobě z podílu na vraždě Antonína Běly. „Nejsou známy jakékoliv stížnosti na jeho osobu, a to jak ze strany advokátů, soudců a ostatních pracovníků justice, ani od orgánů činných v trestním řízení. Koncipientská praxe i následný samostatný výkon advokacie jsou dostatečnou zárukou pro další úspěšné působení ve funkci soudce. (…) K jeho chování a způsobu života nebyly zjištěny žádné negativní poznatky“, uvádí se v materiálu pro vládu k jeho osobě. České justici se s Pavlem Šímou podařilo spojit v pondělí večer, kdy přislíbil podrobné odpovědi ohledně některých případů z jeho minulosti a okolností jeho nominace poslat během dnešního dne. Šíma nadto uvedl, že ohledně své nominace podstoupil výběrové řízení, v němž uspěl bez zásahu třetích osob.

Seznam navržených jmen si prohlédněte zde:

X Soudci_0719-II X

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Většinu kandidátů však tvoří asistenti soudců, včetně těch z nejvyšších soudů. Z pozice asistentek soudců Nejvyššího správního soudu (NSS) by měly do justice zamířit Darina Michorová a Iva Opletalová. Michorová, která pracovala pro soudce Zdeňka Kühna a soudkyni Michaelu Bejčkovou, má, bude-li jmenována, posílit podle všeho správní úsek MěS v Praze. Opletalová, asistentka soudkyně NSS Petry Weissové, zase zamíří na Okresní soud v Kroměříži. Asistentem soudce Nejvyššího soudu byl Vlastimil Vitoul, který se má stát soudcem Okresního soudu v Olomouci. Asistentem hned tří ústavních soudců (Dagmar Lastovecké, Vladimíra Kůrky a Radovana Suchánka) byl Tomáš Foltýn, který se má stát soudcem Okresního soudu v Domažlicích. Jediným vyšším soudním úředníkem mezi navrženými kandidáty je Petr Prokopius, který má posílit kriticky oslabený Okresní soud ve Zlíně.

Vedle zmíněného MěS v Praze, který má posílit 7 nových soudců, zamíří ke KS v Hradci Králové 5 soudců, po 4 soudcích má přijít ke KS v Ústí nad Labem a Ostravě, po 3 soudcích ke KS v Plzni, Českých Budějovicích a v Brně a jeden soudce do obvodu KS v Praze.

Petr Dimun