Představitelé justice litují náhlého skonu bývalého místpopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery.

Justiční špičky litují odchodu Pavla Kučery

V noci na dnešek náhle zemřel bývalý dlouholetý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Českou a moravskou justici tato nečekaná zpráva silně zasáhla. Nejvyšší soud vydal k úmrtí svého bývalého místopředsedy tiskovou zprávu s kondolencí. Předseda NS Pavel Šámal bude osobně kondolovat rodině.

Smutnou zprávu o náhlém skonu bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery redakci České justice potvrdila bývalá asistentka z dob jeho působení Nejvyšším soudu Monika Procházková a také blízký přítel advokát Zděnek Koudelka. Právě na Koudelkově oslavě 50. narozenin Kučera naposledy mluvil s redaktory České justice.

Zaskočen byl Kučerův dlouholetý přítel, advokát Josef Lžičař. „Znali jsme se od advokátských zkoušek v roce 1969. Po revoluci jsem Václavu Havlovi řekl, že potřebuji do Kanceláře prezidenta republiky někoho odborného a na Pavla byl vždycky spoleh. Byl to výborný právník, jako soudce neměl skoro nikdy rušené rozsudky,“ zavzpomínal pro Českou justici Lžičař.

Nejvyšší soud vydal na svém webu tiskovou zprávu, v níž s lítostí oznamuje Kučerovo úmrtí. „Nejvyšší soud vyjadřuje upřímnou soustrast všem pozůstalým, především pak rodině JUDr. Pavla Kučery,“ uvádí se v tiskové zprávě. Mluvčí soudu Petr Tomíček doplnil, že předseda soudu Pavel Šámal bude osobně kondolovat rodině.

„Odešel jeden z velkých pamětníků české justice,“ komentoval zprávu bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „V této chvíli se zdržím velkých slov. Je to nečekaná a smutná zpráva. Vyjadřuji soustrast celé jeho rodině,“ uvedl pro Českou justici Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu.

Zpráva o úmrtí Kučery zasáhla i bývalou předsedkyni Nejvyššího soudu Elišku Wagnerovou. „Zpráva o úmrtí Pavla Kučery se mne osobně dotkla, byl mým kolegou a loajálním místopředsedou“, řekla České justici Wagnerová. „Akčnost“, odpověděla bez váhání Wagnerová na otázku, co Kučeru charakterizovalo.

„Je mi to strašně líto, byli jsme přátelé, těžko k tomu více dodat. Pavla charakterizoval smysl pro humor a schopnost si všechno výborně pamatovat. Měl, lidově řečeno, paměť jako slon,“ zavzpomínal na Kučeru jeho dlouholetý kolega z Nejvyššího soudu Stanislav Rizman.

„Do poslední chvíle to byla velká osobnost české a moravské justice“, reagoval Kučerův přítel, bývalý poslanec a advokát Zdeněk Koudelka.

Pavel Kučera se narodil v roce 1940. Práva absolvoval v roce 1967 a ihned poté se začal připravovat na profesní dráhu advokáta. Advokátním koncipientem se stal ve svém rodném Kladně. Profesní zkoušku advokáta složil v roce 1969 a advokátem zůstal až do roku 1972, kdy se stal soudcem kladenského okresního soudu. Odtud pak přes Krajský soud v Praze a po krátkém porevolučním intermezzu v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla odešel na Nejvyšší soud nově vzniklé samostatné České republiky. Jeho místopředsedou byl v letech 1993 až 2010, tedy za předsedů Otakara Motejla, Elišky Wagnerové a Ivy Brožové.

V posledních letech se Pavel Kučera ke společenskému dění příliš nevyjadřoval. Dva měsíce před svou smrtí však v rozhovoru pro Českou justici uvedl, že se ho dotýkají demonstrace proti současné ministryni spravedlnosti Marii Benešové. „Velmi těžce nesu desetitisícové manifestace proti její osobě. Protože tam cítím, že se to týká i mě. Protože já jsem ji do vysoké politiky dostal,“ uvedl tehdy Kučera. K obavám rezonujícím v posledních měsících ve veřejnosti, že by Benešová na nejvyšších justičních místech přikročila k personální výměně, podotkl, že je nesdílí: „Nemyslím si, že udělá nějaké razantní kroky, jakými by bylo odvolání toho či onoho.“

„Pavel Kučera bude chybět nejen mně, ale jistě všem, co ho znali. Chybet bude jak po stránce pratelske, tak profesní. Bylo to zcela nečekané. Tak se s tím zatím srovnávám“, napsala České justici bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová uvedla: „Dovoluji si vyslovit upřímnou soustrast rodině Pavla Kučery, který nás v noci na úterý navždy opustil. I když jsme nebyli vždy ve shodě, nemění to nic na tom, že jsem ho dlouhá léta považovala za významnou osobnost českého soudnictví. Osobně znám jak jeho manželku tak i dceru, oběma bych ráda v této těžké chvíli vyslovila upřímnou soustrast.“

Michal Mazanec, předseda Nejvyššího správního soudu řekl, že byl s Pavlem Kučerou v kontaktu i po jeho odchodu do důchodu. “Pavla Kučeru jsem poznal po svém příchodu do Brna v roce 2003 už jako místopředsedu Nejvyššího soudu. Vždy mne překvapoval rozsáhlou znalostí justičního prostředí a schopností manažersky zvládnout nelehké situace, které naši práci provázejí. Jeho dlouholeté zkušenosti i orientace ve „velké“ justici byly obdivuhodné. Protože mne několikrát v Brně navštívil i po svém odchodu do důchodu v roce 2010, vím, že na nich nic neubylo ani poté. Upřímnou soustrast jeho rodině!“

redakce Česká justice