Prezident Miloš Zeman Foto: Hrad.cz

Prezident Zeman jmenoval navzdory vládě po 16 letech kandidáta na profesora

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyhovět 16 let starému návrhu na jmenování profesorem. Kandidáta na profesora v oboru analytická chemie Ladislava Novotného, jemuž profesuru v roce 2003 vetovala informace od tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky ohledně jeho prověřování daňovou správou, jmenoval už letos v dubnu. Vláda nyní projedná kontrasignaci tohoto aktu. Česká justice má vládní materiál k dispozici.

Celé je to v kostce příběh o tom, jak presumpci neviny pojímají vrcholné orgány státu. A také, bohužel, o dlouhé cestě spravedlnosti v Čechách. Návrh na jmenování docenta Ladislava Novotného profesorem v oboru analytická chemie obdržela v únoru 2003 tehdejší ministryně školství Petra Buzková od rektora Univerzity Pardubice. Novotný prošel zákonem předpokládaným procesem, splnil všechny požadavky, a proto byl spolu s dalšími 97 kandidáty předložen prezidentovi republiky ke jmenování a vláda zároveň dostala materiál ke kontrasignaci.

Na jednání vlády v dubnu 2003 se však proti Novotného jmenování postavil tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Jak vyplývá z materiálu, který je předložen vládě k rozhodnutí dnes, Sobotka měl v roce 2003 na vládě sdělit, že daňová správa „vede na Novotného spis“. V dokumentu je také zmínka o komunikaci mezi Ministerstvem školství ČR (MŠMT) a Kanceláří prezidenta republiky (KPR). Z té vyplývá, že ministryně Buzková požádala o osobní předání informací prezidentovi republiky. A KPR mělo být nadto sděleno, že na vládě zazněly informace dokonce o policejním vyšetřování docenta Novotného.

Faktem je, že Novotný byl od prosince 2007 trestně stíhán pro několik daňových trestných činů. Trestní řízení skončilo až v roce 2017 rozhodnutím Městského soudu v Praze, který Novotného obžaloby zprostil, protože se neprokázalo, že byl spáchán skutek, pro který byl stíhán. Následující rok se Novotnému omluvilo za nezákonné stíhání i Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Novotný, respektive představitelé jeho domovské univerzity, se snažili během let opakovaně domoci informací, proč k jeho jmenování dosud nedošlo a také jaké kroky mají ve věci činit. Bezúspěšně. Ani po skončení trestní věci zprošťujícím rozsudkem soudu po deseti letech od zahájení trestního stíhání však úřady nebyly schopny, jak vyplývá z aktuálního materiálu pro vládu, věc vyřešit. Novotný se obrátil v roce 2017 na MŠMT, přičemž doložil zprošťující rozsudek. Náměstek ministra školství jej ovšem odkázal na Úřad vlády ČR a ten pak posléze opět na MŠMT.

Až v dubnu letošního roku se do věci vložil prezident Miloš Zeman. Ten se Novotného rozhodl profesorem jmenovat a 19. dubna o tom informoval dopisem premiéra Andreje Babiše a ministra školství Roberta Plagu, spolu se žádostí o kontrasignaci tohoto rozhodnutí vládou.

(pd)