Jednací síň Foto: wikipedia

Průzkum: S prací soudů je nespokojeno 53 procent Čechů

S úrovní práce českých soudů a státních zastupitelství je nespokojena mírně nadpoloviční většina Čechů. Třetina lidí by přivítala radikální reformu soudního systému. Vyplývá to z červnového průzkumu agentury STEM.

Spokojenost či nespokojenost s prací justičních orgánů je součástí obecnějšího postoje k dění ve společnosti. „To znamená, že lidé, kteří jsou spokojeni s fungováním demokracie v naší zemi nebo s aktuální politickou situací nebo se domnívají, že vývoj u nás jde správným směrem, jsou také významně častěji spokojeni s prací soudů a státních zastupitelství než lidé, kteří jsou k situaci v naší zemi kritičtí,“ uvedli autoři průzkumu.

S prací soudů jsou více spokojeni mladí lidé, naopak mezi lidmi staršími 60 let převažuje nespokojenost. Z rozdílů podle sociálního postavení je patrná častější nespokojenost s prací soudů a prokuratury mezi podnikateli a živnostníky. Podle politických preferencí jsou častěji spokojeni s fungováním justice sympatizanti KDU-ČSL a STAN, nespokojenost je významně silnější mezi stoupenci SPD a KSČM.

Mezi příznivci SPD je také nejčastěji zastoupen názor, že soudní systém potřebuje radikální reformu. Celkem tak míní 32 procent Čechů. Názor, že soudní systém nepotřebuje zásadní reformu, ale je třeba zlepšit jeho fungování, zastává 63 procent lidí.

Průzkum se uskutečnil od 14. do 30. června na vzorku tisíce respondentů.

(čtk)