Rodiče nesouhlasí s tresty za neočkování dětí Foto: archiv

Státní zástupci nemají podle vlády medicínské znalosti, neměli by dozorovat ochrannou léčbu

Navrhované zavedení dozoru státního zastupitelství nad dodržováním práv pacientů v zařízeních pro ochranné léčení vláda možná odmítne. K poslanecké novele o specifických zdravotních službách, která by dozor zakotvila, by měl kabinet podle podkladů pro pondělní schůzi poslat zákonodárcům záporné stanovisko.

Předkladatelé poukazují na to, že zákon dozor žalobců nad ochranným léčením předpokládá, nestanoví ale jeho podmínky. Cílem návrhu je podle nich přispět k dodržování lidských práv v zařízeních, v nichž je omezena osobní svoboda, a k zachování důstojnosti lidí, kteří se v těchto zařízeních na základě soudního rozhodnutí nacházejí. „Dozor státního zastupitelství tak plní jednu ze záruk zákonnosti zásahů do osobní svobody člověka,“ stojí v důvodové zprávě.

Kabinet ale podle předběžného stanoviska pro zákonodárce poukáže na to, že žalobci nemají takové medicínské znalosti, aby mohli posuzovat oprávněnost držení pacienta v ochranném léčení a použití konkrétních léčebných metod. „V konečném důsledku by tak mohl dozor státního zastupitelství sklouznout pouze k formálnímu výkonu bez očekávaného efektu,“ stojí v materiálu.

Předloha skupiny poslanců z ANO, pirátské strany a SPD předpokládá, že státní zástupci by mohli kdykoli vstupovat do všech prostor, v nichž mohou být pacienti v ochranném léčení, a o samotě s nimi hovořit. Mohli by také nahlížet do jejich zdravotnické dokumentace. Od zaměstnanců zařízení by mohli požadovat vysvětlení nebo potřebné spisy a mohli by prověřovat, zda jsou postupy v zařízení v souladu se zákony. Žalobci by také mohli nařídit okamžité propuštění pacienta, jenž by byl v ochranném léčení nezákonně.

V připomínkovém řízení doporučilo záporné stanovisko například ministerstvo spravedlnosti a Nejvyšší státní zastupitelství. Ministerstvo zdravotnictví se k novele postavilo neutrálně a ministerstvo práce a sociálních věcí ji podpořilo.

(čtk)