Mikuláš Ferjenčík a Jakub Michálek na plénu Poslanecké sněmovny Foto: Piráti

Ve sněmovně startuje digitální oběh dokumentů s elektronickým podpisem

Předseda Podvýboru pro digitalizaci a e-Sbírku Jakub Michálek (Piráti) ve sněmovně odstartoval digitální oběh dokumentů. „Podvýbor nově úřaduje elektronicky a dokumenty se podepisují pomocí uznávaného elektronického podpisu. Ten mají členové podvýboru nahraný ve svých občanských průkazech a testuje se v pilotním projektu, který se v případě úspěchu bude moci rozšířit na další výbory Sněmovny,“ vysvětlil Michálek České justici.

O spuštění projektu elektronických podpisů Michálek s dalším poslancem Pirátů Ondřejem Profantem požádali vedení Poslanecké sněmovny již po volbách. Pilotní projekt proběhl úspěšně a poslanci podvýboru tak mají plně elektronické pozvánky i zápisy. „Na Podvýboru pro digitalizaci justice a e-Sbírku jsme si na začátku tohoto roku odhlasovali, že přejdeme na plně elektronický oběh dokumentů. Rádi bychom šli příkladem i dalším výborům. Dokonce jsem přesvědčil i takového konzervativce jako je Marek Benda, aby si pořídil elektronickou občanku a ověřoval zápis elektronicky,“ uvedl Michálek.

Na popud Pirátů Kancelář Poslanecké sněmovny v současné době připravuje řadu seminářů a školení v oblasti elektronických podpisů. Představitelé strany dlouhodobě vyzývají k šetření papírem a také se snaží aby poslanci měli možnost dokumenty podepisovat třeba u domova. „Do budoucna bych rád podstatně zrychlil zveřejňování elektronicky podepsaných zápisů,“ dodává předseda podvýboru s tím, že také požádal zástupce Ministerstva vnitra, aby zjednodušili používání elektronické občanky. Zprovoznění je zatím složité a je potřeba 5 bezpečnostních kódů, což je příliš složité a většina lidí si je není schopná zapamatovat. „Pokud nebude elektronická občanka jednoduchá, nebude se používat a dopadne to jako s Opencard, která nakonec nic moc neuměla,“ myslí si Michálek.

Už před rokem Piráti iniciovali podávání písemných interpelací elektronicky přes datovou schránku. Řada ministrů však odpovědi podepisuje stále ručně.

(epa)