Exministr vnitra Milan Chovanec Foto: Facebook

Policie obvinila Blahuta kvůli hospodaření ÚZSI

Policie dnes obvinila bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s hospodařením úřadu. Podle informací Ekonomického deníku si detektivové pro exšéfa úřadu Jiřího Šaška a Blahuta přišli domů. Podle některých informací se policie zajímá i o sociálnědemokratického exministra vnitra Milana Chovance.

Nyní probíhají výslechy, na případu dělá pardubická policie. Na policii byl podle zjištění Ekonomického deníku převeden i další pracovník tajné služby Pavel Rivola. Některé zdroje blízké vyšetřování šíří zprávu o tom, že předveden měl být i sociálnědemokratický ministr vnitra Milan Chovanec. „Je to nesmysl, Chovanec je doma, a někdo jen šíří tyto poplašné zprávy,“ řekl Ekonomickému deníku jeho blízký přítel.

Zdeněk Blahut kvůli údajným problémům v ÚZSI před časem poskytl Ekonomickému deníku obsáhlý rozhovor –  zde. Vyšetřovací akci v tajné službě rozpoutal Babišův muž, na čas jmenovaný náměstek rozvědky Radek Musílek, ten před prázdninami službu opustil. Zájem policie pravděpodobně souvisí s nákupem specializované elektroniky pro ÚZSI.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze zahájil dnešního dne pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze v souvislosti s trestním oznámením týkajícím se hospodaření ÚZSI trestní stíhání jedné osoby pro zločiny podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl Marek Bodlák z VSZ. Státní zástupce dodal, že další informace nelze poskytnout kvůli utajení.

O někdejšího detektiva ÚOOZ a vicešéfa rozvědky Blahuta se začala na sklonku roku zajímat také Celní správa, respektive její náměstek Robert Šlachta poté, co oznámil možný pokus o velkou krádež pohonných hmot ve státní akciové společnosti ČEPRO –  zde. Její pachatelé byli dopadeni, ale není vyloučeno, že se podařilo odhalit veškeré úniky a zatknout hlavní organizátory.

Blahut byl náměstkem civilní rozvědky do loňského ledna. Šašek byl zproštěn výkonu služby loni v květnu, právě kvůli prověřování hospodaření úřadu. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že z kontroly vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti.

Pochybení se údajně týkala let 2015 až 2017. Metnar loni řekl, že vznikla škoda velkého rozsahu. Znaky protiprávního jednání mělo podle Metnara schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován.

Úřad pro zahraniční styky a informace se zabývá informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) například nesmí pořizovat odposlechy.

Jan Hrbáček, čtk