Zaměstnanci společnosti Heavy Machinery Services (bývalý Legios) se obrátili na soud Foto: archiv

Vagonka HMS podala dovolání k Nejvyššímu soudu

Firma Heavy Machinery Services (HMS), která vyráběla vagony, je v konkurzu a dluží přes 3,3 miliardy Kč, podala dovolání k Nejvyššímu soudu, aby jí změnil a ustanovil odděleného insolvenčního správce pro pohledávky. Firma uvádí, že insolvenční správkyně Petra Hýsková je podjatá. Krajský soud v Českých Budějovicích i Vrchní soud tento návrh HMS již dříve zamítly. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Krajský soud opakovaně zamítl reorganizaci firmy HMS a v červnu prohlásil konkurz na její majetek. Pohledávky zatím uspokojeny nebyly. Věřitelé si na konci srpna v Českých Budějovicích zvolili nový věřitelský výbor. Výrobce vagónů HMS, dříve známý jako Legios, je v úpadku od února 2014. HMS má sídlo v Českých Velenicích na Jindřichohradecku.

Firma v dovolání uvádí, že pochybuje o nepodjatosti Hýskové vůči advokátovi HMS. Argumentuje tím, že ačkoli neexistuje povinnost předkládat věřitelskému výboru ke schválení platby za právní služby poskytnuté dlužníkovi, Hýsková to udělala.

„Odvolací soud dospěl k závěru, že neexistují důvody k pochybnostem o nepodjatosti insolvenční správkyně, ačkoli dlužník je přesvědčen o opaku. (…) Jednání insolvenční správkyně dlužníka vůči jeho právnímu zástupci jednoznačně svědčí o její podjatosti, respektive zaujatosti vůči jeho osobě, pro kterou by měla být vyloučena z některých úkonů insolvenčního řízení, a pro tyto by měl být ustanoven oddělený insolvenční správce,“ uvádí HMS v dovolání.

Společnost HMS pronajímala areál v Lounech firmě Legios Loco. Hýsková dala společnosti Legios Loco v červnu výpověď a areál uzavřela, kvůli sporům tam zasahovala policie. Hýsková poté areál pronajala výrobci brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO-CZ, jejímž většinovým vlastníkem je Czechoslovak Group. Legios Loco je od poloviny července v insolvenci, insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Podle krajského soudu se řídicí struktura HMS prolíná s vedením společnosti Legios Loco.

Legios Loco uvádí, že insolvenční správkyně HMS Petra Hýsková paralyzovala činnost Legiosu v areálu. Hýsková říká, že Legios Loco nespolupracuje a jedná obstrukčně.

(čtk)