Mazánek se odmítl zúčastnit jednání protikorupční rady vlády Foto: vláda

Ředitel NCOZ se nezúčastnil protikorupční rady kvůli Rafajovi

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek se ve středu kvůli možné podjatosti nezúčastnil části jednání protikorupční rady vlády, která se týkala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Informaci na twitteru zveřejnil ředitel Transparency International (TI) David Ondráčka, ČTK ji potvrdil Mazánek. Policie zasahovala kvůli podezření z korupce v mýtném tendru na počátku března na několika místech, mimo jiné v antimonopolním úřadu nebo v domě předsedy úřadu Petra Rafaje. Podle posledních informací nikoho neobvinila.

„Vzhledem k tomu, že NCOZ jako policejní orgán vede prověřování, v jehož rámci byly úkony trestního řízení prováděny i na ÚOHS, jsem na základě programu protikorupční rady vlády, na které byl pan předseda Rafaj pozván, usoudil, že toto jednání by se mohlo dotknout i otázek, které jsou součástí prověřování,“ uvedl na dotaz ČTK Mazánek.

„Abych se vyhnul jakékoliv, byť hypotetické, námitce podjatosti NCOZ jako policejního orgánu, rozhodl jsem se z těchto důvodů této části jednání nezúčastnit, což jsem přímo na radě uvedl,“ doplnil ředitel.

K samotnému prověřování případu se Mazánek vyjádřit nechtěl, protože podávání informací o případu si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Policie v březnu zasahovala také v v sídle firmy Kapsch. Server Novinky.cz v minulosti napsal, že vyšetřovatelé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. Policisté byli i u Faltýnka, který se s Rafajem i Feixem kvůli mýtnému scházel. Deník Právo napsal, že podle policejních důkazů na schůzce s Feixem dohodl, že u Rafaje zařídí ovlivnění soutěže ve prospěch firmy Kapsch.

Faltýnek ale ve svém vystoupení odmítl, že jeho schůzky s Rafajem a ředitelem firmy Kapsch Feixem mohly znamenat ovlivnění soutěže na nového dodavatele mýtného systému. Také provozovatel českého mýtného systému Kapsch odmítl podezření z nezákonného ovlivňování mýtného tendru. I Rafaj odmítl, že by dělal rozhodnutí ve prospěch některé z firem, která se tendru na mýtný systém účastnila.

Rafaj členy rady ve středu podle ministerstva spravedlnosti seznámil s průběhem a předběžnými výsledky veřejných konzultací v oblasti veřejných zakázek. Rada pak diskutovala o činnosti úřadu, mimo jiné o délce trvání přezkumného řízení či o možnosti podávání podnětů ze strany veřejnosti.

(čtk)