Poslanecká sněmovna Ilustrační foto

Zákon o realitních makléřích jde ve Sněmovně do závěrečného kola

Sněmovna propustila do závěrečného schvalování vládní návrh nového zákona o realitním zprostředkování, který má především stanovit požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti. Zákon má podle vlády také více chránit klienty a kultivovat realitní trh. Poslanci chtějí především upravit podmínky, za nichž by mohly realitní kanceláře poskytovat úschovu peněz. Podle vládního návrhu nebudou smět realitní kanceláře nabízet úschovu peněz, ale budou smět nabízet její zprostředkování u banky, notáře nebo advokáta.

Ústavně právní výbor chce vládou navrhované pravidlo upravit tak, aby zprostředkovatelé mohli poskytovat úschovu peněz, ale nemohli ji přímo nabízet. Nabízet by mohli pouze její zprostředkování u bank, advokátů, notářů a v některých případech i u soudních exekutorů. Pokud by chtěl klient úschovu přímo od realitní kanceláře, musel by o ni písemně požádat. Peníze by musely být na samostatných účtech, realitní kanceláře by vedly jejich evidenci.

Naproti tomu Dominik Feri (TOP 09) a Věra Kovářová (STAN) navrhují, aby realitní kancelář poskytovat úschovu peněz nemohla. Mohla by jen zprostředkovat úschovu u banky, zahraniční banky, advokáta nebo notáře. Milan Pour (ANO) chce omezit možnost úschovy do 890.000 korun. Částka vychází z údajů vlády, podle nichž představovala průměrná hodnota zprostředkované transakce v letech 2015 až 2017 u vybraných realitních kanceláří právě zmíněnou sumu.

Jan Zahradník (ODS) navrhuje, aby mohli realitní zprostředkovatelé nabízet úschovu peněz, museli by být ale pojištěni, a to nejméně na 50 milionů korun. Adam Kalous (ANO) chce, aby realitní zprostředkovatelé mohli mít i bakalářské vysokoškolské vzdělání, ale doplněné alespoň rokem praxe a absolvováním mezinárodně uznávaného kurzu zaměřeného na nemovitosti.

Makléři by měli být podle vládního návrhu bezúhonní, kvalifikovaní a pojištění, měli by mimo jiné sdělit klientům výši své provize za zprostředkování prodeje či pronájmu nemovitosti. Zákon má mimo jiné zamezit tomu, aby si makléř nárokoval provizi od prodejce i kupujícího. Předloha upravuje i náležitosti zprostředkovatelské smlouvy, která bude muset být výhradně písemná a nebude klienta zavazovat k pořízení či prodeji nemovitosti. Makléři budou muset podle předlohy sdělit zájemci závady nemovitosti, což ale podle kritiků není v praxi splnitelné.

Návrh zákona chce zamítnout Vojtěch Munzar (ODS). Občanským demokratům podle něj vadí že zdraží realitní služby a přenáší neúměrně odpovědnost za stav nemovitosti z prodávajícího na makléře. Také podle nich zamezuje vzniku nové konkurence.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho hnutí bude proti zákonu. I podle něj povede zákon jen k omezení konkurence na trhu a ztěžuje přístup na trh novým uchazečům o práci makléře. Za zákon podle něj lobbují zahraniční firmy, které pracují na principu franšízy a snaží se z trhu vytlačit větší i menší české firmy.

(čtk)