Ministryně spravedlnosti Marie Benešová je předsedkyní Legislativní rady vlády Foto: Úřad vlády

Benešová bude hledat pět nových předsedů soudů, navrhovat chce vítěze výběrových řízení

Hned pět krajských soudů bude mít letos nového předsedu. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nyní vypíše výběrové řízení na uvolněná místa předsedů na Krajském soudu v Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích. „Budu vždy respektovat vítěze,“ uvedla s tím, že se bude snažit přimět k účasti ty „nejlepší z nejlepších“.

Benešová svůj postoj prezentovala při čtvrtečním uvedení Luboše Dörfla do funkce předsedy Vrchního soudu v Praze. Narážela tak na situaci, kdy prezident Miloš Zeman otálel se jmenováním Dörfla kvůli tomu, že zvažoval jmenování druhého v pořadí, místopředsedu pražského vrchního soudu v Praze Jana Sváčka. „Vzhledem k tomu, že pan doktor Sváček nyní prohlásil, že neaspiruje na tuto funkci, budu samozřejmě pan doktora Dörfla jmenovat,” řekl Zeman ke konci loňského roku. V justici Zemanovo otálení vyvolávalo napětí. Prezident údajně doufal, že Benešová ke jmenování navrhne i Sváčka, což se ale nestalo. Podle Benešové Dörfl jediným a nezpochybnitelným vítězem výběrového řízení.

Ústecký krajský soud, který v minulosti bojoval s řadou problémů a čelí například kritickému stavu soudní budovy, tak nyní nemá řádného předsedu. „Očekávám, že se do výběrových řízení přihlásí hned několik mých nedávných místopředsedů, kteří jsou zcela kompetentní úřad převzít. Výběrová komise vybere toho, kdo bude aktuálně nejpřesvědčivější,“ uvedl Luboš Dörfl s tím, že díky tomu, že měl kvalitní místopředsedy, se mu lépe rozhodovalo, zda ústecký soud opustí. Na Vrchní soud si zatím nikoho z bývalých spolupracovníků přivést neplánuje.

Ze zdravotních důvodů skončil na konci roku předseda Milan Tripes v Českých Budějovicích. Mandát předsedy soudu letos končí Liborovi Vávrovi z Městského soudu v Praze, Janu Čiperovi v Hradci Králové a Miloslavu Sedláčkovi v Plzni. Šéfové soudů nesmí mandát podle rozhodnutí Ústavního soudu opakovat. Předsedy krajských soudů jmenuje prezident na návrh ministryně spravedlnosti.

Eva Paseková