OSA má zaplatit pokutu přes 10 milionů za vynucování plateb v neobsazených pokojích

Ochranný svaz autorský (OSA), který vybírá peníze za pouštění muziky na veřejnosti a ty pak přerozděluje jejich autorům, podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže porušil nejen české, ale i evropské soutěžní zákony, když si v letech 2008-14 vynucoval nepřiměřené platby v ubytovacích zařízeních. Za to má zaplatit pokutu 10.676.000 korun. Rozhodnutí není pravomocné, zástupci OSA podali rozklad.

Hoteliéři a provozovatelé penzionů museli v letech 2008-14 platit autorské poplatky za pouštění hudby a televize i za pokoje, v nichž nikdo nebyl ubytován. Vynucoval si to OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, z.s. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tím OSA porušila soutěžní zákon nejen na národní, ale i evropské úrovni. Za neužití dominantního postavení pokutu ÚOHS uložil pokutu ve výši 10.676.000 korun.

Svaz podání rozkladu k předsedovi ÚOHS potvrdil. Se závěry prvostupňového rozhodnutí úřadu se OSA neztotožňuje, uvedl předseda představenstva svazu Roman Strejček. „Právní analýzy, kterými OSA disponuje, obsahují silné argumenty svědčící tomu, že ÚOHS dospěl k nesprávným právním i skutkovým závěrům. Ostatně, obsazenost pokojů ubytovacích zařízení nezohledňují ani zahraniční kolektivní správci,“ doplnil Strejček. Víc OSA do rozhodnutí o rozkladu nechce případ komentovat.

„Sám účastník řízení přitom v období do 18. 5. 2008 četnost využití pokojů ubytovacích zařízení zohledňoval jako relevantní kritérium pro výpočet autorské odměny. V souvislosti se zavedením zákonné regulace maximální výše autorských odměn za provozování rozhlasového a televizního vysílání na pokojích ubytovacích zařízení obsazenost přestal zohledňovat,“ uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda. Podle rozhodnutí ÚOHS je tak zjevné, že jediným důvodem, proč v posuzovaném období OSA upustila od zohledňování obsazenosti pokojů v sazebnících autorských odměn, byla snaha maximalizovat výši vybraných autorských odměn od ubytovacích zařízení.

„Požadavek platby autorské odměny i tehdy, kdy u nabyvatele licence prokazatelně nemohlo dojít k užití díla, tzn. když jeho pokoj nebyl obsazen ubytovaným hostem a nebylo mu tak poskytováno žádné protiplnění, nelze považovat za přiměřenou obchodní podmínku,“ konstatuje se v rozhodnutí ÚOHS.  Tento požadavek nesplňuje podmínku proporcionality vzájemného smluvního plnění a protiplnění.

Vzhledem k tomu, že OSA zastupuje i zahraniční autory, došlo také k ovlivnění obchodu mezi členskými státy.

Jiří Reichl