Foto z cely Davida Ratha Foto: VS

Vězeňská služba: Rath má v cele běžné podmínky, zdravotní matraci získal z humánních důvodů

Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem zjišťuje, kdo odpovídá za pochybení zjištěná v teplické věznici v souvislosti s výkonem trestu exhejtmana Davida Ratha. Dozorová prověrka ve vazební věznici loni 11. listopadu zjistila porušení pravidel pro odsouzené při nošení vlastního oblečení a zákona, podle nějž mají odsouzení ve vězení stejná práva. Odhalila i pochybení v umístění vězně, informoval dnes na webu krajský státní zástupce Radim Kadlček. Vězeňská služba pochybení v dnešním obsáhlém prohlášení odmítla. 

Česká justice jako první informovala, že dvě státní zástupkyně při kontrole iniciované vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou věznici vytkly, že Rathovi povolila použít místo erární matrace vlastní zdravotní a že nosil místo standardního oblečení džíny. Bradáčová kontrolu potvrdila v neděli v ČT. VS původně vrchní státní zastupitelství kritizovala za to, že v médiích tuto informaci zveřejnilo, aniž měl ředitel věznice možnost okamžitě adekvátně reagovat. Později však tuto kritiku ze svého prohlášení stáhla.

Okno cely Foto: VS
David Rath komentuje rozhodnutí soudu Foto: ČJ

„Výkon trestu Davida Ratha probíhá standardním způsobem, to znamená, že je umístěn na běžné cele se standardním vybavením stejně jako ostatní odsouzení a k žádným stavebním úpravám ani výměně zařízení cely nedošlo,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová VS, která k prohlášení přiložila několik fotografií Rathovy cely.

Server iRozhlas dnes napsal, že Rath využíval matraci, aniž předložil písemné doporučení od lékaře. Rathův advokát Černý řekl už dřív České justici, že Rath měl matraci na výslovné doporučení od lékaře specialisty.

Ředitel věznice ji Rathovi podle VS na jeho žádost povolil s ohledem mimo jiné na loňskou zprávu Evropského výboru pro zabránění mučení, která upozorňovala na nevhodné podmínky výkonu trestu z hlediska zajištění zdravotní péče.

Cela Davida Ratha Foto: VS

„Ředitel věznice, který je oprávněn v těchto věcech rozhodovat, takto rozhodl v dobré víře z preventivních, zdravotních a humánních důvodů do doby komplexního posouzení a vyhodnocení zdravotního stavu lékařem vazební věznice, aby díky případné prodlevě nedošlo ke zhoršení zdravotního stavu odsouzeného,“ uvedla VS.

Sbor doplnil, že ředitelé věznic přistupují k řešení zdravotního stavu vězňů v souladu s předpisy a bez ohledu na to, zda je vězeň mediálně známým, či nikoliv.

„Velmi nás udivuje, že v postupu ředitele věznice, kterého v jeho rozhodování motivoval lidský přístup s ohledem na zdravotní stav odsouzeného, by snad mělo být spatřováno jednání trestné a kriminální,“ uzavřela VS.

„Ředitel vazební věznice všechna konstatovaná pochybení uznal a zavázal se k bezodkladnému zjednání nápravy. Konstatované závady byly odstraněny dne 11. listopadu v odpoledních hodinách,“ uvedl dnes Kadlček, který v tiskové zprávě neuvedl žádná jména konkrétních odsouzených.

Další pochybení bylo podle něj odhaleno při administrativním zpracování závěrů prověrky. „Ve Vazební věznici Teplice byl a dosud je umístěn konkrétní odsouzený, který má v současnosti trest odnětí svobody vykonávat se zařazením do typu vysokého stupně zabezpečení věznice s ostrahou, ačkoli však Vazební věznice Teplice takový oddíl nemá vůbec zřízen,“ uvedl Kadlček Státní zástupce podle Kadlčka učinil vše pro nápravu zjištěných pochybení a „zjištění případného zavinění odpovědných osob“.

Nad postupem státního zastupitelství se pozastavila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO). Uvedla, že má informace jen z médií ale zajímalo by ji, podle čeho žalobci postupovali. „Pokud měla Vězeňská služba posudek lékaře, který indikoval potřebu oné matrace, je povinna zajistit důstojné podmínky pro výkon trestu, mezi něž patří i to, aby se osoba ve výkonu trestu vyspala. Pokud by se ne mne jako vládní zmocněnkyni pro lidská práva obrátil doktor Rath či jeho advokát, budu moci ve věci konat. V dané věci také může činit kroky Úřad veřejného ochránce práv,“ řekla České justici.

Ratha letos v červnu odvolací Vrchní soud v Praze po dlouhém a složitém procesu pravomocně uznal vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Snížil mu uložený trest z 8,5 roku na sedm let a zprostil jej obžaloby ze čtyř dalších skutků. Rath v říjnu nastoupil do vězení v Teplicích. V procesu podával řadu stížností, uplatňoval veškeré opravné prostředky, opakovaně se obracel na Nejvyšší i Ústavní soud.

(čtk, epa)