Pavla Śámala dnes jmenoval Miloš Zeman do funkce ústavního soudce. Foto Hrad

Šámal podpořil do funkce předsedy NS Fremra, Zeman se sejde s více kandidáty

Nový ústavní soudce Pavel Šámal mluvil s prezidentem Milošem Zemanem o svém nástupci ve funkci předsedy Nejvyššího soudu, která se uvolnila po jeho dnešním jmenování mezi členy Ústavního soudu. Novinářům řekl, že podporuje kandidaturu prvního místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra. Zeman se podle Šámala plánuje sejít s více uchazeči.

Šámal novinářům řekl, že se Zemanem svého nástupce probíral. „Hovořili jsme o některých jménech, já podporuji kandidaturu doktora Fremra. Bavili jsme se i o něm a uvidíme, jak se prezident rozhodne, je to jeho výsostná pravomoc,“ uvedl. Zeman podle něj řekl, že se s kandidáty včetně Fremra sejde. Hovořili spolu i o nynějším místopředsedovi Nejvyššího soudu Romanu Fialovi, další jména Šámal prozradit nechtěl.

Fremra, který má u mezinárodního soudu v Haagu mandát do 10. března 2021, chce navrhnout prezidentovi ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Prezident jmenuje podle zákona šéfa NS na desetileté funkční období z řad jeho soudců. Hrad zatím neupřesnil, kdy Zeman nového předsedu vybere.

Po dnešním přesunu Šámala mezi ústavní soudce povede NS do jmenování nového předsedy Fiala. Ten předpokládá, že bude zajišťovat běžný chod soudu a kontinuitu jeho každodenní činnosti. „Vylučuji v tomto období jakékoli zásadní a koncepční zásahy do dosavadního bezproblémového chodu Nejvyššího soudu,“ uvedl dnes Fiala v tiskové zprávě.

(čtk)