Miloš Zeman jmenuje nové soudce Ilustrační foto: Hrad

Zeman jmenuje Šámala na Ústavní soud i nováčky obecných soudů

Prezident Miloš Zeman ve  čtvrtek 13. února ve 14:00 jmenuje nové soudce obecných soudů. 26. února v 15:00 pak jmenuje předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala ústavním soudcem. České justici to potvrdil mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.

Na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové Zeman jmenuje 35 nových soudců. Nejvíce z nich, 12, má zamířit k soudům v obvodu Krajského soudu (KS) v Praze. Mezi kandidáty jsou i dva státní zástupci. K Nejvyššímu správnímu soudu má být jako soudkyně jmenována advokátka Sylva Šiškeová, která na NSS působila již jako asistentka od jeho počátku. Začínala v březnu 2003 jako asistentka soudkyně NSS Marie Součkové, od roku 209 do roku 2014 pak jako asistentka soudce Jiřího Pally. 

Jména navržených kandidátů si můžete stáhnout zde.

Soudci jmenovaní v únoru 2020.

Předseda NS Pavel Šámal v Senátu Foto: Senát

Ke konci února pak prezident jmenuje ústavním soudcem profesora Šámala. Ten v polovině února uspěl při veřejném slyšení a hlasování na plénu Senátu. Kdo Šámala nahradí v čele Nejvyššího soudu zatím není jasné. Největším favoritem je  současný místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr, který je původně soudcem Nejvyššího soudu. Prezidentův mluvčí odmítl reagovat na dotaz České justice, kdy a zda se Zeman s Fremrem setká s tím, že „otázka je předčasná“.

Mluví se ale také o místopředsedovi Nejvyššího soudu Romanu Fialovi nebo ústavním soudci Jaroslavu Fenykovi. Prezident ovšem musí podle zákona vybírat ze soudců přidělených k Nejvyššímu soudu.

(epa)