Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: soudci.cz

Daniela Zemanová: Česká justice je nezávislá, ale chybí jí orgán, který by ji sledoval

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová nevidí v českém soudním systému žádná zásadní zpochybnění nezávislosti justice. Základy jsou však velmi křehké, řekla dnes Zemanová při brněnské Noci práva. Justici podle ní chybí orgán, který by ji dokázal sledovat a analyzovat.

Kriticky Zemanová hodnotí situaci v Polsku i Maďarsku, kde jsou podle ní soudci v nezáviděníhodné pozici. Soudit by podle svých slov nechtěla ani na Slovensku. Necítila by stejnou míru jistoty, že může nezávisle pracovat, jakou má v Česku.

Zemanová poukázala na paradox, že na rozdíl od Polska a Slovenska, kde existují nejvyšší rady soudnictví, v Česku žádný orgán systematicky nedohlíží na nezávislost justice. Kontrolní vazby jsou podle ní nastavené nahodile, velmi záleží na konkrétních lidech, kteří zrovna mají konkrétní kompetence, trvá vliv výkonné moci na jmenování a kariérní postup soudců. Stabilitu českého justičního systému s nadsázkou označila za zázrak.

„Chybí odborný orgán, který by dokázal sledovat justici, soudnictví, procesy, které se tam dějí, analyzovat je,“ řekla Zemanová. Ministerstvo spravedlnosti podle ní takovou institucí není.

Zemanová dlouhodobě sleduje situaci v Polsku, kde vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) čelí kritice Evropské unie i domácí opozice za justiční reformy. „Situace se v Polsku v novém roce stupňuje k horšímu,“ uvedla Zemanová. Polsko sice má soudcovskou radu, na její složení má však rozhodující vliv parlament ovládaný PiS.

Evropská komise je podle nedávného vyjádření české eurokomisařky pro dodržování evropských hodnot Věry Jourové odhodlána podniknout všechny nezbytné kroky k udržení vlády práva v Polsku. Na tamní situaci se komise zaměřuje několik posledních let. Naposledy vyvolal pozornost sporný zákon o trestání soudců. Kritici nových předpisů varují, že umožní pokutovat, disciplinárně trestat nebo propouštět soudce dávající najevo odpor vůči reformě justice prosazované současnou vládou. Polsko kritiku odmítá, reformy označuje za vnitropolitickou záležitost.

Česká právní veřejnost by měla podle Zemanové ostražitě sledovat případné reformy justičního systému v Česku a přemýšlet nad tím, jaký mají smysl a komu poslouží.

(čtk)