Statisíce Čechů mají problémy s dluhy Ilustrační foto: archiv

Jak požádat o odklad exekuce? Ministerstvo radí dlužníkům kvůli koronaviru

Ministerstvo spravedlnosti radí na svém webu lidem, kteří se vlivem nouzového stavu dostali do ekonomických problémů. Zveřejnilo obecné vzory žádostí o odklad exekuce, o snížení výše měsíční splátky či o přerušení insolvenčního řízení. Informace mají pomoci především těm dlužníkům, jimž kvůli současným vládním opatřením hrozí nižší příjem nebo jeho celková ztráta. Úřad to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Ministerstvo připomnělo, že lidé v exekuci mohou navrhnout její odklad soudnímu exekutorovi. Exekutor pak nečiní žádné úkony směřující k provedení exekuce. „To neplatí v případě, že se jedná o návrh, který je svévolným nebo zřejmě bezúspěšným uplatňováním nebo bráněním práva, nebo pokud jde o návrh, ve kterém účastník řízení uplatnil stejné okolnosti, o kterých již bylo rozhodnuto,“ upozornil úřad.

Dlužníci v insolvenčním řízení pak mohou v současné mimořádné situaci požádat o snížení výše měsíčních splátek nebo o přerušení splácení. S žádostí se musí obrátit na příslušný insolvenční soud.

Pro řízení, která začala po loňském červnu, platí, že dlužník může požádat o změnu výše splátek kvůli změně poměrů. „Takové žádosti soud může vyhovět, pokud by aktuální výše splátek v podstatě znamenala, že dlužník nebude schopen dlouhodobě splácet,“ uvedl úřad. Soud rovněž může na návrh dlužníka rozhodnout o přerušení oddlužení až na rok, ovšem pouze jednou.

Ministerstvo také připravuje k insolvencím a exekucím balíček změn, které by měly reagovat právě na současnou situaci spojenou s koronavirovými opatřeními. Vláda chce balíček projednat příští týden. Vlastní novelu insolvenčního zákona sestavili také soudci pražského vrchního soudu, kteří návrh zaslali ministerstvu.

(čtk)