Deník El País uvedl, že soudce použil příslušné paragrafy trestního zákoníku, které stanoví za lehčí porušení zákona pokuty 100 až 600 eur Foto: archiv

Soud na Kanárských ostrovech uložil první tresty kvůli koronaviru

Soud na Kanárských ostrovech udělil první tresty za nedodržení pravidel nouzového stavu, který španělská vláda vyhlásila o víkendu kvůli koronavirové epidemii. Informoval o tom v noci na dnešek deník El País. Dva lidé dostali pokuty 480 eur (asi 13.000 Kč) a 360 eur (10.000 eur) za to, že byli na ulici za jiným účelem, než povolují pravidla nouzového stavu.

Prvního z odsouzených v Santa Cruz de Tenerife policie zastavila na ulici v úterý. Strážcům pořádku neudal žádný z důvodů, který k opuštění domova v těchto dnech ve Španělsku opravňuje. Těmi jsou cesta do práce, na nákup, k lékaři či k vyvenčení psa. Kromě toho, že zadržený nevysvětlil, proč je na ulici, odmítl se legitimovat a nakonec policisty napadl. U soudu dostal pokutu 480 eur. Trest za napadení policistů bude předmětem dalšího řízení.

Druhý člověk dostal v Santa Cruz ve středu ve zrychleném soudním řízení pokutu 360 eur rovněž za neuposlechnutí úřadů a kladení odporu. Tato osoba ale policisty nenapadla.

Deník El País uvedl, že soudce použil příslušné paragrafy trestního zákoníku, které stanoví za lehčí porušení zákona pokuty 100 až 600 eur. Do této kategorie spadá například i odstraňování bezpečnostních zábran na ulici. Pokuty podle tohoto zákoníku se mohou vyšplhat až na 30.000 eur.

Podle televize RTVE ale může soud v těchto dnech za porušení opatření nouzového stavu použít i jiné zákony, například o bezpečnosti občanů z roku 2015 či o veřejném zdraví z roku 2011. Trestem pak může být pokuta až 600.000 eur (přes 16 milionů korun) nebo rok vězení.

Podle deníku El País španělská policie jen ve středu zadržela kvůli porušení opatření nouzového stavu šedesát lidí. Nouzový stav vyhlásila vláda od 15. března na 15 dní, poté ho může prodloužit parlament.

Nouzová opatření vyhlašují kvůli pandemii nového koronaviru státy po celém světě a i jinde za jejich nedodržování hrozí tresty. Například v Ekvádoru dostal tento týden muž trest čtyři měsíce vězení za porušení nočního zákazu vycházení, který tamní vláda vyhlásila také kvůli šíření koronaviru.

(čtk)