Náměstek Zbyněk Spousta opouští resort spravedlnosti Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Soudy dostaly od ministerstva desinfekci, distribuci pomůcek si zástupci justice pochvalují

Zatímco při rozdělování zdravotnických pomůcek k ochraně proti koronaviru panuje často chaos a pracovníci z krajů si stěžují, že někde nedostali vůbec žádné pomůcky, zástupci justice si spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti pochvalují. Resort zatím získal pro soudy zásoby desinfekce a plánuje distribuovat i roušky nebo respirátory. Na přerozdělování dohlíží ekonomický náměstek Zbyněk Spousta.

Několik soudců Městského soudu v Praze České justici potvrdilo, že v posledních dnech se v budově objevily zásoby desinfekce. Ministerstvo české justici potvrdilo, že zásoby získalo od Ministerstva průmyslu a obchodu. „V současné době zpracováváme souhrnný požadavek na osobní ochranné prostředky (roušky, respirátory, apod.), který bude zítra odeslán dle nově stanoveného systému přerozdělování na Ministerstvo vnitra. Tento požadavek by měl být postupně uspokojován snad již od tohoto týdne,“ uvedla Andrea Šlechtová z tiskového odboru. Dezinfekční i ochranné prostředky jsou podle ní distribuovány na soudy, Vězeňskou službu nebo státní zastupitelství a další podle stanoveného klíče tak, aby byly poměrně rozděleny mezi jednotlivé složky rezortu. „Zatím se však jedná pouze o část požadovaných prostředků, proto jsou požadavky jednotlivých složek uspokojovány pouze částečně,“ dodala Šlechtová.

Předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček České justici už minulý týden potvrdil, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová pomocí videokonference s předsedy řešila, jaké vybavení je na soudech třeba.

Podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci dostal personál zásoby desinfekce zhruba na měsíc. „Ministerstvo vyzve krajské soudy k převzetí a ty pak distribuují na své podřízené okresní či obvodní soudy. S ohledem na nedostatek ochranných pomůcek a nutnost jejich používání, jedná ministerstvo v případě jejich přidělení okamžitě tak, aby se dodávky dostaly co nejdříve ke všem soudům a státním zastupitelstvím,“ vysvětlila rozdělování materiálu v praxi.

Ve zdravotnictví je situace o poznání horší. Dodávky ochranných pomůcek některé kraje nerozdělily tak, jak se původně naplánovalo. Materiál tak nezbyl třeba na praktické lékaře či ambulantní specialisty, někteří museli zavřít. Po jednání ústředního krizového štábu to v úterý přiznal i jeho šéf Roman Prymula.

Eva Paseková