Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

ÚS, NSS i ČAK uzavírají budovy, komunikovat budou elektronicky

Ústavní soud (ÚS) od pátku uzavře svou budovu pro návštěvníky, nálezy se budou vyhlašovat bez přítomnosti účastníků řízení, právních zástupců a veřejnosti. Výsledek se lidé dozví z webu soudu. Opatření souvisí s vyhlášením nouzového stavu kvůli šíření nového typu koronaviru. Své sídlo uzavřela i Česká advokátní komora (ČAK) a Nejvyšší správní soud (NSS).

„Ústavní soud bude i nadále vykonávat svoji působnost,“ uvedl na webu jeho generální sekretář Vlastimil Göttinger. Text nálezu bude vždy v okamžiku vyhlášení publikován v sekci aktualit na webu soudu.

Ještě v úterý se v soudní budově pohybovaly stovky lidí u příležitosti návštěvy slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a slavnostního shromáždění ke 100. výročí československé ústavní listiny. Ve středu plná síň vyslechla nález k majetkovým oznámením komunálních politiků.

Pro veřejnost se od pátku uzavírá také sídlo Nejvyššího správního soudu, opatření platí do odvolání. Nejvyšší správní soud i nadále plně vykonává své zákonné povinnosti, nařízená veřejná jednání budou odročena, stojí na webu soudu.

Česká advokátní komora je od čtvrtka z rozhodnutí představenstva do odvolání pro veřejnost uzavřena. „Žádáme, abyste své záležitosti vyřizovali elektronicky či telefonicky,“ uvádí Komora na stránkách.

(čtk, epa)