Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v neděli uvedla, že navrhne vládě moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku Foto: archiv

Odklad splácení úvěrů pro všechny? Situace mohou využít spekulanti, varují ekonomové

Plošný odklad splácení úvěrů i hypoték, který navrhuje vláda, není vhodné řešení. Shodli se na tom odborníci osloveni Českou justicí. „Dočasné odložení splátek dává smysl u hypoték pořízených na financování nemovitostí určených k vlastnímu bydlení, ale nevidím důvod, aby byl odklad splátek umožněn například i spekulantům, kteří hypotékami financovali takzvané investiční byty ke krátkodobému pronájmu,“ varuje předsedkyně Národní rozpočtové rady a bývalá členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová.

Vláda dlouhodobě uvažovala o tom, jak s fenoménem investičních bytů bojovat, protože před koronavirem byla nedostupnost bydlení společenským problémem číslo jedna. „A nyní když by se tyto byty mohly objevit na nemovitostním trhu a zmírnit problémy s bydlením, uvažuje vláda o tom situaci zakonzervovat, což mi připadá neprozíravé,“ míní Zamrazilová.

Ekonomka a bývalá členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová Foto: wikipedia

Kabinet navrhuje šestiměsíční moratorium na splácení hypotečních, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů. Návrh na odklad splácení úvěrů pro všechny odmítá většina odborníků. Finanční instituce na českém trhu již nabízejí bezplatné odklady splátek a využívá ho menšina klientů. Odborníci varují, že radikální krok může ohrozit stabilitu bankovního sektoru.

Podle Zamrazilové od veřejných financí ani od bankovního sektoru není možné očekávat, že budou moci všem garantovat zachování předkrizové životní úrovně a ziskovosti. „Někteří lidé a některé firmy se skutečně mohou poměrně rychle dostat kvůli opatřením proti šíření pandemie do existenčních problémů. Takovým lidem určitě dává smysl pomoci, a to včetně odkladu splátek úvěrů. Bylo by absurdní, kdyby lidé přicházeli kvůli této situaci už po pár měsících o střechu nad hlavou a živnostníci a malé firmy krachovaly a byly nuceny ve velkém propouštět. Odklad splátek by ale neměl být plošný a měl by především pomoci překonat prvotní náraz krize těm, kterým výpadek příjmů přinese existenční potíže,“ vysvětluje. Je podle ní lepší mít obezřetný přístup hned od začátku, než si později vyčítat, že jsme na začátku měli volit místo plošného odkladu splátek raději více zacílenou formu pomoci. Banky a likvidita v nich navíc budou důležité nejen pro financování ekonomiky v době krize, ale také v období, kdy bude možné hospodářství znovu restartovat. Je důležité, aby banky nepřestávaly poskytovat i nové úvěry.

Odložení splátek má vliv na likviditní situaci banky. „S délkou problém narůstá. Takže vážit je třeba jak dopad na klienty, tak na finanční systém,“ varuje europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer (TOP 09). Podle něj je bankovnictví o důvěře a vhodnější variantou by bylo nechat odklady na individuálním vztahu klienta a banky.

Europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer Foto: TOP 09

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská pak upozorňuje, že není jasné, jak by se postupovalo u klientů, kteří by rádi dále spláceli, ale vláda by uvalila na splácení plošné moratorium. „Budou muset žádat o výjimku? Není to zbytečná zátěž? A dluh má vždy dvě strany: věřitele a dlužníka. Odložení splátek může pomoci dlužníkům z řad obyvatel a podniků. Finanční instituce už s dlužníky, kteří požádali o pomoc, jejich situaci řeší. A individuálně. A nápor žádostí zatím zvládají, na rozdíl od úřadů práce,“ reaguje Horská s tím, že takto lze také „odfiltrovat“ tzv. „černé pasažéry“, kteří se mohou pokusit zneužít krizové situace ve svůj prospěch.

Ekonomka Helena Horská Foto: archiv

Problém podle ní je, že se do potíží mohou dostat věřitelé. „Nespustíme tím druhotnou platební neschopnost? Spíše, než zasahovat do soukromoprávních vztahů, stát by měl hledat cesty, jak pomoci lidem, drobným podnikatelům v rámci platných právních norem nebo jejich mírnou modifikací,“ navrhuje ekonomka. Podle ní by pomohlo například odložení plateb sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance pro firmy postižené výpadkem výroby.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň upozornil na to, že návrh může situaci zhoršit pro nejpotřebnější a nejzranitelnější. Opatření totiž může být likvidační pro řadu drobných nebankovních poskytovatelů půjček, u kterých si půjčují ti nejzranitelnější, kteří nedosáhnou na úvěry u bank. „Půlroční odklad splátek úvěrů dostane nebankovní společnosti do tristních problémů, nemají jiné příjmy než ze splátek úvěrů, které poskytly,“ uvedla ekonomka a ředitelka Bondster.com Jana Mücková.

Ministerstvo financí počítá s tím, že vláda projedná návrh na pozastavení splátek úvěrů a hypoték na svém středečním jednání.

epa, usi, chl, čtk