Takto vypadaly české hranice Foto: Jana Víchová/twitter

Senátoři zastavili přípravu ústavní stížnosti na zákaz vycestování

Senátoři STAN s ohledem na rozhodnutí vlády otevřít hranice zastavili přípravu návrhu, aby Ústavní soud zrušil původní nařízení, kterým vláda zakázala kvůli pandemii koronaviru vycestovat z Česka. Uvedl to mluvčí senátorského klubu Starostů Jan Doležálek.

Cestování do zahraničí bylo stejně jako obecně volný pohyb osob zakázáno v půli března. Vláda ve čtvrtek rozhodla o tom, že oba zákazy jsou ode dneška zrušeny. Umožnila to podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dobrá epidemiologická situace. Podle iniciátora návrhu k Ústavnímu soudu Davida Smoljaka k tomu ale přispěla i aktivita senátorů. „Naše práce nebyla marná,“ uvedl na twitteru. Česká justice o plánované stížnosti informovala jako první.

„Zákaz opustit hranice naší republiky jsme dlouhodobě kritizovali jako protiústavní, jako akt, který porušuje Listinu základních práv a svobod. Snad i naše snaha toto změnit a vyvinutý tlak a kritika k tomu pomohly,“ sdělil předseda klubu Starostů Petr Holeček.

Senátoři z klubu Starostů už ve čtvrtek před jednáním vlády oznámili, že shromáždili dostatek podpisů pro předložení návrhu. Ke zrušení vládního nařízení jich bylo potřeba nejméně deset, klub jich měl podle Holečka k dispozici 11. Přípravu chtěli dokončit příští týden, kdy se sejde Senát k jednání. Smoljak k návrhu uvedl, že k plošnému uzavření hranic pouhým usnesením vlády nebyl podle něj žádný důvod ani kvůli šíření nákazy.

Ústavnost zákazu, podle něhož Češi nesměli až na výjimky opustit republiku, zpochybňovali i někteří právníci. Různá vládní nařízení, včetně zákazu vycestování, napadli u Ústavního soudu v uplynulých týdnech také individuální stěžovatelé. Ti se však na rozdíl od skupiny zákonodárců nemohou až na výjimky domáhat zrušení zákonů nebo předpisů.

 (čtk, epa)