Rejstřík trestů zaměstnává 34 lidí. Na ministerstvo přejde 31 z nich. Foto: archiv

Evidenci trestů možná povede ministerstvo spravedlnosti

Evidenci trestů a přestupků možná povede ministerstvo spravedlnosti místo nynějšího Rejstříku trestů, což je organizační složka státu se samostatným účetnictvím. V novele zákona to navrhla skupina poslanců koaličních ANO a ČSSD a opoziční TOP 09. Podle nich je nynější model vedení databáze překonaný, od změny si slibují i úspory.

„Evidence trestů a evidence vybraných přestupků představují zřejmě jediné evidence, které jsou spravovány samostatnou organizační složkou státu,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Zatímco v minulosti představovalo vedení evidence rozsáhlou listinnou agendu, nyní už je v elektronické podobě, podotkli.

Rejstřík trestů nyní může zaměstnávat až 36 lidí. Převod evidence pod ministerstvo by ušetřil podle důvodové zpráva odhadem pět pracovních míst. Rozpočtová úspora by činila kolem 2,7 milionu korun ročně.

Předlohu, která má být účinná od roku 2022, nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Není však jisté, zda ji Sněmovna stihne v nynějším volebním období projednat.

(čtk)