Muž chtěl být soudcem i přes nesplnění požadavků Foto: Jiří Novák

Kárný senát v červenci projedná žaloby na soudce Sotoláře z kauzy opencard

Nejvyšší správní soud (NSS) v prvních dvou červencových dnech veřejně projedná kárné žaloby na soudce Alexandra Sotoláře, který řešil kauzu opencard. Hrozí mu v krajním případě ztráta taláru. Termín jednání oznámil NSS na svém webu. Sotolář je na základě opatření ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) dočasně zproštěn funkce.

Sotolář údajně manipuloval s výpověďmi v kauze opencard. Kárnou žalobu podali jeho nadřízený Libor Vávra a ministryně Benešová. Kárný senát může soudci uložit důtku, snížit plat, zbavit jej funkce předsedy senátu, což navrhl Vávra, nebo vykázat z justice, jak požaduje Benešová.

Kárný senát už v březnu zamítl Sotolářovy námitky proti rozhodnutí o dočasném zproštění. Vzal v úvahu především závažnost jednání, kterého se měl podle ministryně dopustit, a jeho dopad na důvěryhodnost justice. Senát tak ale nepředjímal, zda se Sotolář skutečně dopustil vytýkaných provinění – to bude řešit až při veřejném jednání.

Sotolář dvakrát uznal bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další někdejší radní vinnými z porušování povinností při správě cizího majetku. V roce 2012 podle obžaloby neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv k opencard. Magistrát firmu oslovil jako jedinou v jednacím řízení bez uveřejnění.

Vrchní soud oba Sotolářovy rozsudky zrušil. Případ dostala na starost nová soudkyně. Hudeček je už pravomocně osvobozen. Podle verdiktu nerozhodli radní svévolně, ale na základě odborných stanovisek. Museli také navázat na činnost předchozí reprezentace hlavního města.

Nadační fond proti korupci na Sotoláře podal trestní oznámení. Tvrdí, že soudce padělal veřejnou listinu a zneužil svou pravomoc, když manipuloval s protokoly z hlavního líčení. Z protokolů a z nahrávek líčení podle protikorupčního fondu plyne, že někdo záměrně zkresloval záznamy z výslechů obžalovaných i svědků v neprospěch stíhaných politiků.

(čtk)