Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Benešová navrhla Pokornou na šéfku Městského soudu v Praze. Má radost, že ženy mají zájem o funkce

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová již na vládu odeslala návrh na jmenování Jaroslavy Pokorné předsedkyní Městského soudu v Praze. Připraven má již i návrh na jmenování Alexandra Krysla předsedou Krajského soudu v Plzni. Potvrdila to dnes České justici.

Benešová na dnešní tiskové konferenci k výroční statistické zprávě o tuzemské justici uvedla, že opět navrhla ke jmenování oba vítěze výběrových řízení. Pokorná dosud vedla Obvodní soud pro Prahu 10, Krysl byl místopředsedou na plzeňském krajském soudu. 

Návrh nyní musí schválit vláda a poté podepsat prezident Miloš Zeman. „Mám radost, že se do výběrových řízení hlásí ženy,“ uvedla s odkazem na novou předsedkyni Krajského soudu v Českých Budějovicích Martinu Flanderovou a šéfku Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenku Ceplovou.

Úspěch zkušené „justiční manažerky“ Pokorné ve výběrovém řízení byl pro mnohé překvapením. Mezi favority na post předsedy největšího soudu v zemi totiž Pokorná zpočátku nepatřila. Jako přirozený nástupce současného předsedy Libora Vávry byl zmiňován místopředseda soudu Jan Kadlec, který je pochvalně hodnocen coby soudce svými kolegy z Vrchního soudu v Praze. Podle informací České justice ale překvapivě u komise „pohořel“, když měl projevit příliš úzké zaměření na agendu, kterou má coby místopředseda MS na starosti.
Kadlec tak měl skončit až třetí za druhým v pořadí, místopředsedou MS pro správní úsek Alešem Sabolem. Neuspěl ani předseda OS pro Prahu 1 Michal Princ, k němuž zpočátku vyjadřovala sympatie i ministryně spravedlnosti Marie Benešová. 

Pokorná působí v justici od roku 1985, kdy po absolvování PF UK nastoupila jako justiční čekatelka. Soudkyní se stala v roce 1987, nejprve působila krátce u OS pro Prahu 9, od roku 1988 pak u OS pro Prahu 10. V roce 1998 přešla na OS pro Prahu 1, kde zastávala funkci místopředsedkyně soudu. V roce 1999 se stala místopředsedkyní OS Pro Prahu 4, soud pak od roku 2007 jako předsedkyně osm let vedla. Od roku 2015 předsedá OS pro Prahu 10.
Mezi soudci má pověst předsedkyně se spíše menším než větším sklonem k demokratickým metodám řízení soudu, což zvláště u administrativního personálu někdy vyvolávalo pnutí. Podle informací České justice by se jmenováním Pokorné neměl mít problém ani prezident Miloš Zeman.

Pokud Jaroslavu Pokornou a Alexandra Krysla jmenuje prezident republiky Miloš Zeman, budou se moci ujmout svých nových funkcí 1. října 2020. Benešová připomněla, že na podzim ještě bude její resort vybírat nového předsedu Krajského soudu v Brně a tuzemského zástupce Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

(epa, pd)