Odměny za některé úkony notářů narostou až na dvojnásobek. Foto: Pixabay

NSS se opět zastal Jany Nečasové v případu daní z „kabelek“, ve spisu chyběly klíčové důkazy

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl čtvrté kasační stížnosti Jany Nečasové (dříve Nagyové) ve sporech o darovací daň. Tentokrát šlo o dodatečně doměřenou daň 45.360 korun z náušnic za kupní cenu 378.000 korun. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce. Nečasová je bývalou blízkou spolupracovnicí a nynější manželkou expremiéra Petra Nečase (ODS).

Spor se vrací k Městskému soudu v Praze, který původně zamítl žalobu Nečasové proti postupu finančního úřadu. Podle NSS ale městský soud neměl ve spise klíčové usnesení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, ze kterého vzešla informace o hodnotném daru.

„Městský soud tak nemohl posoudit důvodnost námitek týkajících se tohoto usnesení, když jej neměl k dispozici a nemohl ho přezkoumat,“ stojí v rozhodnutí NSS.

V minulosti už Nečasová uspěla také s dalšími kasačními stížnostmi ve sporech o darovací daň z kožichu, luxusních oděvů či doplňků. NSS tedy konstatoval, že finanční úřad mylně doručoval Nečasové výzvy do pražského sídla ODS na Jánský vršek. Nečasová si adresu zvolila pro doručování v roce 2006 u Finančního úřadu pro Karlovarský kraj. Volba adresy ale nebyla účinná vůči pražskému finančnímu úřadu.

Nečasová, ještě jako Nagyová, figurovala v aféře, která vedla k pádu Nečasovy vlády v roce 2013. Za zneužití Vojenského zpravodajství dostala tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy.

(čtk)