Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Za průtahy v kauze CASA může soudkyne i VSZ v Praze, uvedl předseda soudu

Právníci někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího podřízeného Jiřího Staňka dnes u soudu zpochybnili posudek firmy American Appraisal (AA), na kterém stojí obžaloba v kauze nákupu armádních letounů CASA. Odmítli způsob, jakým znalecký ústav stanovil obvyklou cenu strojů. Autoři posudku na svých závěrech trvají. Výslechem znalců vstoupilo hlavní líčení do další fáze. V předchozích třech letech soudkyně vyslýchala svědky, kterých byly čtyři desítky.

Obžaloba, kterou pražské vrchní státní zastupitelství podalo na sklonku roku 2015, vytýká Parkanové a Staňkovi zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tím, že na cenu letounů nenechali zpracovat nezávislý posudek, způsobili podle kriminalistů škodu 818,8 milionu korun. Hrozí jim za to až desetileté vězení.

Vyšetřovatelé vyšli při stanovení výše škody právě z posudku AA, který tvrdí, že nákupní cena byla oproti tzv. ceně obvyklé předražena. Právníci obžalovaných však trvají na tom, že cenu obvyklou nebylo v tomto případě vůbec možné stanovit.

Znalec ústavu Grant Thornton Valuations, jenž je nástupcem AA, dnes uvedl, že autoři posudku vycházeli z materiálů, který ústavu předložila policie, a také z nákupů, jež dříve uskutečnily jiné státy. Samotné letouny znalci neviděli, podle nich to nebylo potřeba.

Advokáti Parkanové a Staňka se znalce ptali mimo jiné na to, jak mohl zjistit skutečný stav letounů, které si neprohlédl. Poukázali i na to, že konfigurace letounů byla podle řady vyslechnutých svědků zcela unikátní a výrobce je v ní nikdy předtím nedodával. „Znalec se hluboce mýlí,“ konstatovali.

Parkanová k soudu na rozdíl od Staňka nechodí a k věci nevypovídala. Bývalý ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk označil posudek AA už dříve za nekvalifikovaný a nehodnotný. „American Appraisal nikdy žádná letadla neoceňovala, natož pak vojenská letadla, natož pak vojenská dopravní letadla,“ prohlásil hned v prvním dni hlavního líčení. Nákup letounů byl podle něj standardním akvizičním procesem.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová na dnešek předvolala šest znalců či znaleckých ústavů. Dva z nich se narychlo omluvili a nepřišli. Státní zástupce Jan Kořán odhadl, že po výslechu všech znalců už dokazování skončí a soud dá prostor pro závěrečné řeči. Ve hře zůstává podle Kořána ještě výslech jednoho svědka ze Španělska, kterého chtěla soudkyně vyslýchat prostřednictvím videokonference. Tu ale následně zrušila.

Kořán spočítal, že soudní senát vyslechl celkem 44 svědků. Státní zástupce dlouhodobě kritizuje způsob, jakým soudkyně řízení vede. Vadí mu, že hlavní líčení bývá svoláno jen jednou za několik měsíců, a to ještě na jediný den. Svědky šlo podle něj vyslechnout mnohem rychleji. Loni proto podal kvůli průtahům stížnost k předsedovi soudu.

Šéf soudu Karel Steiner dnes sdělil, že stížnost shledal částečně důvodnou. Také prý ale zjistil, že neskončení kauzy částečně způsobil i postup vrchního státního zastupitelství.

O nákupu čtyř transportních letadel CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v dubnu 2009, když byla v demisi. Parkanové se dříve u soudu zastali někteří její vládní kolegové, například tehdejší ministr práce a pozdější premiér Petr Nečas (ODS) či exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Představitelé ministerstva obrany u soudu svědčili v tom smyslu, že na ně Parkanová nevyvíjela ohledně nákupu letounů žádný tlak. Podle Kořána motivoval Parkanovou k trestné činnosti úmysl vylepšit si postavení ve vládě, „především ve vztahu k premiérovi Topolánkovi, který ji zamýšlel z funkce ministryně odvolat“.

(čtk)