Ministryně spravedlnosti dnes jmenovala Petra Zemana ředitelem IKSP Foto: ministerstvo spravedlnosti

Institut pro kriminologii nově povede právník Petr Zeman

Institut pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) nově povede právník a vědecký pracovník Petr Zeman. Do funkce ředitele ho dnes jmenovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Ministerstvo o tom informovalo na twitteru. Zeman nahradí dlouholetého šéfa institutu Miroslava Scheinosta, který se podle ministerstva sám rozhodl odejít z manažerské pozice, nicméně v ústavu zůstane i nadále.

„Na post ředitele se konalo výběrové řízení. Ze tří uchazečů vybrala komise právě Petra Zemana, který působí v IKSP již od roku 2000,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Zeman, který se narodil v roce 1974, byl před nástupem do institutu advokátním koncipientem. Ve výzkumu se zaměřil mimo jiné na drogovou kriminalitu a zacházení s nebezpečnými pachateli.

Institut pro kriminologii a sociální prevenci je samostatnou organizační složkou státu. Na svém webu uvádí, že je jediným specializovaným pracovištěm v Česku, které soustavně rozvíjí kriminologický výzkum. Je pokračovatelem Výzkumného ústavu kriminalistiky, který byl založen v roce 1960. Hlavním cílem IKSP je přispívat výzkumnou, teoretickou, analytickou, publikační a další činností k tvorbě kvalitní legislativy a k formulování trestní a sankční politiky státu. Ústav, který sídlí na pražském Smíchově, má v současné době 24 systemizovaných míst.

(čtk)