Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Případ soudce Elischera: K hlavnímu líčení nepřišel obžalovaný ani advokáti

Senát Městského soudu v Praze (MS) v čele s předsedkyní Veronikou Cukerovou dnes musel odročit jednání soudu, neboť se nedostavil jeden z obžalovaných a dva advokáti. Soud již také obdržel rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci (VS) ohledně vazby obžalovaného Hunga a Nejvyššího soudu (NS) ve věci návrhu na delegaci případu jinému soudu.

Jednání MS v Praze ve věci soudce Elischera a dalších dnes muselo být odročeno, neboť se k soudu nedostavil jeden z obžalovaných. Ten měl soudu dopředu avizovat respirační problémy, avšak soud neobdržel jeho souhlas s jednáním v jeho nepřítomnosti. Soudu se jej nepodařilo opakovaně zastihnout, a to ani prostřednictvím jeho právního zástupce. Ten soudu sdělil, že se v tomto případě nedostaví ani on, což míní soudkyně Cukerová ještě řešit.

Navrch bylo soudu ráno oznámeno, že další z advokátů je v nemocnici, kde si léčí následky úrazu. To vedlo soudkyni Cukerovou k rozhodnutí o odročení jednání na středu tento týden.

Soudem bylo také stranám oznámeno, že již obdržel rozhodnutí NS ohledně návrhu na odnětí věci a její přikázání Krajskému soudu v Praze. Návrh podal na začátku června soudce Elischer. NS již o delegaci rozhodoval na počátku případu, kdy se na něj obrátila soudkyně Cukerová s tím, že by případ měl řešit soud mimo obvod VS v Praze. 

Soud také obdržel rozhodnutí VS v Olomouci, který rozhodoval o stížnosti obžalovaného Hunga proti prodloužení jeho vazby. V té je Hung od počátku celého případu, tedy bezmála dva a půl roku. Podle informací České justice VS v Olomouci rozhodnutí senátu Veroniky Cukerové zrušil a ten tak musí o vazbě znovu rozhodnout.

Petr Dimun