Debaty o právu u soudu EU jsou inspirující, říká český soudce Jan Passer Reprofoto: ČT

Novým českým zástupcem u Soudního dvora EU bude soudce Passer

Novým českým zástupcem u Soudního dvora Evropské unie se stane soudce Jan Passer, který v říjnu nahradí končícího Jiřího Malenovského. Passera, který dosud působil u tribunálu unijního soudu, tedy jeho nižší instance, dnes jmenovali zástupci členských zemí. Funkce se na čtyři roky ujme v říjnu. Informovala o tom Rada EU.

Passer působil v letech 2005 až 2016 jako soudce Nejvyššího správního soudu a byl i právním poradcem na ministerstvu spravedlnosti. Od září 2016 je soudcem Tribunálu Soudního dvora EU. Na jeho dosavadní místo bude české ministerstvo spravedlnosti hledat nástupce.

Soudní dvůr EU sídlí v Lucemburku a ve spolupráci se soudy členských států dbá na jednotné provádění a výklad unijního práva. Soudci jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států unie obvykle na dobu šesti let.

Bývalý soudce českého Ústavního soudu Malenovský působí u unijního soudu od roku 2004, jeho poslední funkční období začalo v říjnu 2018 a skončí předčasně příští měsíc. Passerův mandát proto podle Rady EU potrvá do října 2024.

(čtk)