Kárné řízení u NSS Ilustrační foto: Petr Dimun

NSS přerušil kárné řízení se soudcem, který po nehodě odmítl test na alkohol

Nejvyšší správní soud (NSS) včera přerušil kárné řízení se soudcem Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslavem Petrem. Důvodem je správní řízení, které kvůli autonehodě s Petrem vede českobudějovický magistrát. „Včera bylo řízení usnesením přerušeno, a to až do pravomocného skončení správního řízení o tomtéž skutku,“ sdělila České justici mluvčí Sylva Dostálová.

Autonehoda, na kterou jako první upozornila Česká justice, se stala u obce Dasný 13. února 2020. Vůz soudce Petra se tehdy střetl s kamionem a dalšími vozy. Policie kvůli události musela odklánět dopravu. Havárie se naštěstí obešla bez zranění, ale místopředseda soudu se odmítl podrobit dechové i krevní zkoušce na alkohol.

V předchozích hodinách se přitom pohyboval v budově krajského soudu a podle svědků působil podnapile. Policie později nehodu překvalifikovala na podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykových látek. Nakonec ale nehodu vyhodnotila jako přestupek a poněkud překvapivě předala řízení českobudějovickému magistrátu.

Soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

Bohuslav Petr po incidentu a výzvě nové předsedkyně Martiny Flanderové později rezignoval na post místopředsedy soudu, talár ale svléknout odmítl. Požití alkoholu odmítá, postihla ho prý pouze náhlá zdravotní indispozice. Zkoušku na alkohol podle svých slov odmítl kvůli tomu, že byl psychicky otřesen.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na Petra podala kárnou žalobu a žádá jeho odvolání z funkce soudce. NSS ale nyní musí počkat na skončení správního řízení. Dle § 15 odst. 1 zákona č. 7/2002 Sb. platí, že „má-li senát zato, že skutečnosti, které se kárně obviněnému kladou za vinu, mají znaky trestného činu nebo přestupku anebo jiného správního deliktu, kárné řízení přeruší a věc postoupí příslušnému orgánu; obdobně postupuje i tehdy, dozví-li se, že pro tentýž skutek je vedeno proti kárně obviněnému trestní stíhání nebo správní řízení“. Podle mluvčí Sylvy Dostálové NSS kárný návrh odeslal soudci Petrovi na konci srpna.

(epa)