Robert Šlachta, spisovatelka Bára Nesvadbová a pravá ruka někdejšího šéfa NCOZ a nynější muž na politickou práci Tomáš Sochr. Repro: facebook Róberta Šlachty

Šlachtova „pravá ruka“ Sochr nastoupil do bezpečnostní agentury, kterou léta vlastnil skrytý majitel ze Seychel

Pravá ruka Roberta Šlachty na někdejším Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a později na celní správě Tomáš Sochr nastoupil jako konzultant do společnosti, jejíž vlastník byl léta anonymně skryt na seychelském ostrově Mahé. Letitý jednatel společnosti a nový Sochrův zaměstnavatel přitom v téže době pracoval pro bezpečnostní agenturu rodiny expolitika Víta Bárty.

Nejbližší spolupracovník Roberta Šlachty na někdejším Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a později na celní správě Tomáš Sochr nastoupil jako konzultant do společnosti, jejiž vlastník byl léta skryt na seychelském ostrově Mahé. Blízký Šlachtův spolupracovník Tomáš Sochr se mimo jiné podílí na turné ke knize svého šéfa 30 let pod přísahou.

Byl to přitom právě Šlachtův ÚOOZ, který léta poukazoval na neprůhlednost některých byznysových operací, které u státních firem prováděly společnosti z offshorových rájů nyní jeho nejbližší člověk nastoupil do firmy s léta zastřenou vlastnickou minulostí.

Robert Šlachta odešel z bezpečnostních složek státu s vysokou výsluhou, přesahující 60 tisíc korun měsíčně. Sochr ale kvůli kvůli kratší délce služby na tak vysokou výsluhu nedosáhl a proto musel hledat nové pracovní místo.

Na profilu Tomáše Sochra na profesní síti LinkedIn se před časem objevila nová informace. Že se stal na částečný úvazek bezpečnostním konzultantem společnosti Synergia management czech. Na webu firmy už je veden jako oficiální člen týmu. „Bezpečnostní konzultant, odborník na firemní vyšetřování, odhalování zaměstnanecké trestné činnosti a spolupráce se složkami IZS – 17 let působení v rámci bezpečnostních sborů ČR (PČR a Celní správa ČR). Zkušenosti s objasňováním a vyšetřováním závažné organizované obecné i hospodářské trestné činnosti. Zkušenosti s řízením vyšetřovacích týmů v problematikách korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Absolvent Policejní akademie ČR v Praze. Absolvent Národní akademie FBI, Quantico – VA, USA,“ stojí o Sochrovi na webu Synergia management czech.

Blízko k ABL

Robert Šlachta na turné ke knize 30 let pod přísahou Foto: facebook

Letitý jednatel společnosti, a nový Sochrův zaměstnavatel ze společnosti Synergia management czech, David Rožek pracoval téměř deset let pro bezpečnostní agenturu rodiny politika Víta Bárty ABL, později Mark2 Corporation.

Společnost Synergia management czech byla založena v roce 2010 jednatelkou Petrou Janákovou (dnes Vízdalovou) jako Nansie Invest. Janáková v minulosti působila ve statuárních orgánech společnosti ABL Investment SE, později Mark2 Corporation Investment SE, která spadá do rodinné firmy bratrů Bártů. Otěže firmy po Janákové přejímá v dubnu roku 2012 absolvent Policejní akademie v Praze David Rožek. Vlastníkem firmy je pak až do loňského března společnost Synergia Management Ltd. ze seychelského ostrova Mahé.

David Rožek přitom už od roku 2006 pracoval pro firmu Mark2 Corporation bratří Bártů, nejprve jako bezpečnostní manažer a později, až do roku 2015, jako provozní ředitel polské divize Mark2 Corporation.

Rožek se stal jediným společníkem Synergia management czech až loni v březnu. Společnost má v Hlídači smluv, který sleduje státní zakázky, uvedeny čtyři smlouvy za celkem 759 880 korun. V referencích pak má společnost Synergia management czech uvedeny jako partnery České dráhy, televizi Prima, Národní divadlo, Karlovu univerzitu a dceřinnou společnost francouzských drah Ermewa.

Společnost měla podle databáze Cribis v roce 2014 tržby ve výši 6 a půl milionu korun, v roce 2015 téměř 9 milionů, 2016 přes 10 milionů, 2017 téměř 14 milionů a předloni téměř 15 milionů korun. Její čistý obrat v loňském roce podle obchodního resjtříku přesáhl 28 milionů korun. Společnost nefiguruje mezi platnými držiteli bezpečnostní prověrky.

Společnost měla v roce 2014 tržby ve výši 6 a půl milionu korun, v roce 2015 téměř 9 milionů, 2016 přes 10 milionů, 2017 téměř 14 milionů a předloni téměř 15 milionů korun.

Česká justice Davida Rožka ohledně angažmá Tomáše Sochra v jeho firmě kontaktovala. David Rožek zjištění potvrdil. „Zrovna jsme byli cvičit v Terezíně průvodce. Tomáš Sochr má výborné zkušenosti z policejních zásahů… …Dělá pro mě školení a takovou tu práci,“ uvedl David Rožek.

Na otázku, kdo byli oni tajemní investoři firmy ze Seychel, ale odpovědět odmítl. „To je tak, že jsem měl soukromé investory, kteří chtěli zůstat utajení. Já jsem odcházel z Mark2 Corporation v roce 2015, v tu dobu jsem měl rozjetou na českém trhu tu firmu s bezpečnostními konzultacemi. A chytil jsem díru na trhu, protože nebyly poradenské firmy, byly buďto bezpečnostní služby nebo dodavatelé bezpečnostních technologií,“ řekl dále Rožek s tím, že firma získala i některé dotační tituly.

Navíc Rožek tvrdí, že tajemné investory z firmy už vyplatil a společnost je jen jeho. Na přímou otázku odmítl, že by oněmi investory byla rodina Bártů. „Působil jsem v Mark2 Corporation jako střední manažer,“ dodal pro vysvětlení.

Česká justice mimo jiné dále zjistila, že nynější bezpečnostní byznysmen, a zaměstnavatel Šlachtovy pravé ruky, Rožek měl od roku 2012 až do letošního června trvalé bydliště psané na adrese Městského úřadu Prahy 5. V letech 2017 a 2018 byl pak Rožek podle otevřených zdrojů také dlužníkem Oborové zdravotní pojišťovny. V minulosti kandidoval v komunálních volbách na Praze 5 za KDU-ČSL.

Nová akvizice Rožkovy společnosti Synergia management czech Tomáš Sochr pracuje podle profesní sítě LinkedIn také jako bezpečnostní konzultant v dopravní společnosti Šimway z Nenačovic. Tato společnost se mimo jiné podílela na distribuci knihy Roberta Šlachty 30 let pod přísahou.

To, že má k Davidu Rožkovi úzký vztah i sám Sochrův bývalý šéf Robert Šlachta potvrdil v jednom ze svých postů na sociální síti Facebook: „Robert Šlachta, Debata Plzeň otázka ohledně korektnosti. Přátelé, přišlo mi od vás několik dotazů, co si myslím o různých celkem radikálních aktivitách, které teď hýbou společností. Tlak na rasovou a genderovou vyváženost a následné předělávání filmů nebo zda se mají nebo nemají strhávat sochy ve městech a jiné. Kamarád David Rožek se mě na podobnou otázku zeptal na debatě v Plzni a tady je moje odpověď“.

Jan Hrbáček