Foto: Pixabay

Státní zástupkyně se přimlouvala ve prospěch zetě, hrozí jí maximální finanční trest

Před kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) míří státní zástupkyně Stanislava Rybová z Obvodního státního zastupitelství Pro Prahu 5 (OSZ). Kárnou žalobu na ni podala její nadřízená, vedoucí OSZ Hana Vrbová. Rybová měla intervenovat u své kolegyně ve prospěch svého zetě.

Podle kárné žaloby měla Rybová v říjnu minulého roku volat státní zástupkyni OSZ pro Prahu 6 ve věci svého zetě, který byl zadržen. Kolegyni měla Rybová sdělit, že podle jejího názoru zadržen být nemá, neboť sice v minulosti něco provedl, ale není to nic zásadního. Dále popisovala údajně složitou rodinnou situaci, rizikové těhotenství dcery a nemoc dítěte, přičemž se měla dovolávat vzájemné kolegiality.

Vrbová tak v kárné žalobě dovozuje, že se Rybová při výkonu své funkce nevystříhala všeho, co by mohlo ohrozit důvěru v nestranný výkon působnosti státního zástupce, neboť umožnila, aby její funkce byla zneužita k prosazování soukromého zájmu.

Onen telefonát tak hodnotí jako působení na státní zástupkyni s cílem získat informace a ovlivnit její rozhodování v konkrétní trestní věci. Jako kárné opatření je navrhováno to snížení platu o 30% na dobu 1 roku, tedy nejpřísnější možné snížení platu.

Nedovolenou intervenci a ovlivňování mezi státními zástupci řešil naposledy kárný senát minulý rok. Tehdy potrestal státního zástupce VSZ Jana Karabce za – podle kárného senátu – déletrvající a gradující zásah do probíhajícího trestního řízení snížením platu o 20% na 10 měsíců.

Petr Dimun