Soudce Milan Závurka Reprofoto: ČT

Stíhaný soudce Závurka rezignoval na svou funkci

Trestně stíhaný soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka se vzdal funkce, uvedl dnes server iDNES.cz. Muž spolu se dvěma dalšími lidmi čelí obvinění ze spáchání podvodu se škodou zhruba 1,5 milionu korun, stíhán je i za zneužití pravomoci úřední osoby. Podle serveru zůstane Závurka ze zákona ještě další tři měsíce soudcem a po tuto dobu bude pobírat plat.

„JUDr. Milan Závurka PhD. rezignoval na funkci soudce 11. září 2020, nicméně funkce soudce zanikne uplynutím tří kalendářních měsíců následujících po měsíci, v němž bylo oznámení soudce o vzdání se funkce doručeno prezidentu republiky,“ řekla iDNES.cz šéfka kutnohorského soudu Sylva Magátová. Podle serveru tak bude nadále pobírat plat, který činí zhruba 150.000 korun měsíčně. Soudní jednání, která měl čtyřiašedesátiletý Závurka na nejbližší týdny naplánovaná, však byla zrušena.

Z registru justičních činitelů vyplývá, že Závurka působí jako soudce od roku 1991. Rejstřík dále uvádí, že byl členem KSČ a že se věnuje civilnímu soudnictví.

Podle kriminalistů pomáhal obviněný soudce hlavnímu pachateli podvodu tím, že pod hlavičkou soudu vydával nepravdivá potvrzení svědčící o existenci pachatelova majetku. „Poškození pak byli i na základě těchto potvrzení ochotni půjčovat hlavnímu pachateli finanční částky v řádech statisíců korun s mylnou vidinou návratnosti vložených prostředků,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Že je mezi obviněnými soudce Závurka, uvedl již dříve server Česká justice. Ibehej odmítl upřesnit, na jakém soudu obviněný soudce působí.

Policie zadržela tři podezřelé ráno 7. září, o den později proti nim zahájila trestní stíhání. Údajného hlavního pachatele vzal soud do vazby.

V případě prokázání viny hrozí soudci tři až deset let vězení, zbývajícím obviněným pak dva až osm let odnětí svobody.

(čtk)